PSD vrea plafonarea preţului la opt alimente de bază, pentru maxim şase luni. Cum va fi împiedicată specula - surse
Vor fi sau nu plafonate şi la noi preţurile alimentelor de bază? Este o soluţie propusă în Coaliţia de Guvernare, drept un ajutor pentru cei afectaţi de scumpirile din ultima vreme. Economiştii avertizează, însă, că - pe termen lung - măsura ar putea duce la inchiderea micilor afaceri.
De Larisa Bernaschi la 02.02.2022, 13:18Liberalii, partenerii de guvernare ai social democraţilor, sunt de părere că această plafonare ar putea duce la reapariţia cozilor la alimente din perioada dinainte de revoluţie.
Larisa Bernaschi, reporter Observator: Aseară la guvern a avut loc o primă discuţie în cadrul coaliţiei legată de plafonarea preţului la 8 alimente de bază, printre care regăsim: zahărul, făina, uleiul sau ouăle. Asta pentru că, spun cei din PSD, trebuie să vină Guvernul cu măsuri clare după ce preţurile au crescut destul de mult din cauza crizei din energie.
Vor continua discuţiile pe această temă şi în perioada următoare. Liberalii nu ar vrea neapărat ca aceasta să fie soluţie, tocmai de aceea, potrivit surselor Observator, aceasta ar fi ultima măsură pe care Guvernul ar adopta-o dacă nu vor reuşi într-un alt mod să stopeze creşterea preţurilor la alimente.
Raţionalizarea alimentelor nu este luată în calcul
- Plafonarea prețurilor la alimente, discutată în Coaliție. Care sunt avantajele și dezavantajele unei asemenea...
- Pericolul din spatele plafonării preţului la alimentele de bază. Un nou motiv de ceartă între PSD şi PNL
- Reportaj Observator din Ungaria, după plafonarea preţurilor la alimente. Guvernul de la Budapesta, primul din UE...
Larisa Bernaschi, reporter Observator: Plafonarea ar putea fi făcută pe o perioadă de maxim 6 luni de zile şi nu vorbim de raţionalizare.
Cel mai probabil, varianta discutată în acest moment în cadrul coaliţiei, se referă la un număr limitat de produse cumpărate pe acelaşi bon în magazine, dacă se ajunge la această soluţie.
Potrivit unui sondaj Observator News, peste 75% dintre cei care au răspuns sunt de acord cu plafonarea preţului la alimentele de bază.
Reportaj Observator din Ungaria, după plafonarea preţurilor la alimente
Ungaria a luat această măsură, devenind prima ţară europeană care a impus vânzarea anumitor alimente la un preţ fix, ca urmare a haosului de pe piaţa energiei. De ieri, zahărul, făina, laptele, uleiul, pieptul de pui şi pulpa de porc se cumpără la preţurile din 15 octombrie, dinaintea majorării facturilor de curent.
Pentru a descuraja specula şi tendinţa oamenilor de a-şi face stocuri, două lanţuri de supermarketuri au anunţat că vor raţionaliza anumite produse. Astfel, clienţii nu pot cumpăra mai mult de 12 kilograme de făină şi maximum 10 litri de lapte.