Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Plafonarea prețurilor la alimente, discutată în Coaliție. Care sunt avantajele și dezavantajele unei asemenea măsuri

Traiul zilnic a ajuns să coste enorm, inclusiv mâncarea. O soluţie în lucru este plafonarea preţurilor la alimente. Va fi discutată în coaliţia de guvernare la propunerea liderului PSD, Marcel Ciolacu. Economiştii spun însă că această măsură ar trebui să fie ultima la care să se recurgă. Pe termen lung, duce la inflaţie, raţionalizare şi chiar dispariţia micilor afaceri. 

de Mădălina Chiţac

la 01.02.2022 , 22:08

Tot mai multe produse s-au scumpit în ultima perioadă, iar deocamdată nu se vede luminiţa de la capătul tunelului.

"Un lucru e cert, am ajuns să plătim din ce în ce mai mult pentru mâncare. Numai în ultimul an alimentele s-au scumpit cu şase procente. Dar există şi produse unde creşterea de preţ e mult mai mare. La ulei, spre exemplu, care s-a scumpit cu 27%. Cartofii sunt şi ei mai scumpi cu 24%, iar pentru pâine plătim mai mult cu 10%. Toate aceste scumpiri nu se opresc aici. În perioada următoare vom plăti pentru alimentele de bază chiar şi cu 10% în plus. Motivul principal e legat de criza din energie", transmite reporterul Observator Mădălina Chiţac.

Iar parlamentarii cred că soluţia e plafonarea preţurilor la alimente. 

Vezi și

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Nu cred că o să ajute TVA-ul zero la alimente. Deja avem un TVA redus la alimente. Am văzut că alte ţări europene au luat altfel de măsuri, au plafonat preţul la alimentele de bază, se pare că este mult mai bine. 

Pe acelaşi subiect

Deocamdată nu spune nimeni cum s-ar putea face plafonarea şi nici ce alimente vor fi incluse pe listă.

"Ar fi o idee perfectă. Foarte bună. Că deja toate celelalte produse s-au scumpit şi dacă s-ar întâmpla acest lucru ar fi minunat".

"Se uită şi ei la vecinii noştri unguri ca ministrul lor acelaşi lucru face. Dar să nu vină specula pe urmă. Ăla ia 10 kilograme de zahăr şi pe urmă îl vinde cu 15 lei". 

"E venită bine pentru cei care cumpara. Dar nu e venită bine pentru cei care produc. Şi aşa numărul celor care produc se diminuează", cred românii. 

În teorie, plafonarea ar trebui să-i ajute pe cumpărători să economisească. Numai că bucuria e scurtă. Pe termen lung, pierderile ar fi mai mari. Iar cei mai afectaţi vor fi micii producători. Mai ales că deja îşi numără pierderile. 

Marius Tudosiei, băcan: Ultima factura la energie a fost dublă. Toate materiile prime s-au scumpit cu 20-30%. Când punem facturile în sistem ţi se semnalează modificări de preţ la ingrediente. Şi ele sunt în cascadă.

Plafonarea preţurilor i-ar putea închide afacerea. 

Marius Tudosiei, băcan: Nu mi se pare în regulă să-i obligi pe toți să se oprească într-un anume barem, atâta vreme cât unii au procent de carne mai mic în preparatele din carne. Și restul ce mai pun ei acolo. Și când ceilalți au sută la sută carne.

Şi nu ar fi singurul efect negativ al plafonării.  

Florin Cîţu, preşedintele PNL: Atunci când plafonezi preţurile, există riscul de a exista o penurie şi să vedem cozi. 

Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA: Scade oferta. Din această cauza plafonările de prețuri vin și cu raționalizarea. Pe termen scurt inflația s-ar reduce. Însă va fi doar temporară. Odată ce se renunță la plafonare vor sări prețurile. 

Și Franţa a încercat plafonarea alimentelor, numai ca modelul n-a funcționat. Primul efect a fost exact opus celui scontat: prețurile au continuat să crească. 

Mădălina Chiţac Like

Mi-am dorit mereu să am locul ăla de muncă “ieșit din tipare”. Îmi plac oamenii și lucrurile palpitante, îmi place imprevizibilul și ineditul. Iar reporteria are din plin așa ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Plafonarea prețurilor la alimente, discutată în Coaliție. Care sunt avantajele și dezavantajele unei asemenea măsuri