Antena Meniu Search
x

Video Reportaj Observator din Ungaria, după plafonarea preţurilor la alimente. Guvernul de la Budapesta, primul din UE care ia o asemenea decizie

În acest moment, Ungaria este ţara la care ne putem uita să vedem efectele în timp real ale plafonării preţurilor. De azi, sunt şase produse care nu pot costa mai mult decât în octombrie anul trecut. Ca oamenii să nu fie tentaţi să-şi facă provizii în exces cu alimentele mai ieftine, două lanţuri de supermarketuri au impus limite la cumpărături.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 01.02.2022, 19:46

Vezi și

De azi, ungurii cumpără zahărul, făina, laptele, uleiul, pieptul de pui şi pulpa de porc la preţurile din 15 octombrie anul trecut, cele de dinaintea scumpirilor din energie. Măsura dictată de Guvernul Viktor Orban e obligatorie pentru toate magazinele. Pentru un coş de cumpărături care conţine toate cele şase alimente cu preţurile plafonate, costă astăzi la acest supermarket din Mátészalka aproape 2700 (2674) de forinţi, aproximativ 37 de lei. Ieri, pt aceleasi alimente trebuia să plătesc 3000 de forinti, cu aproximativ 5 lei în plus. Cel mai mult s-a ieftinit laptele, cu aproape 20%.

Faţă de ieri, azi preţul pulpei de porc a scăzut de la 18 lei kilogramul la 16,65 de lei. Cu peste un leu mai ieftin se vinde de azi şi uleiul. Iar un kilogram de pulpă de pui e cu 70 de bani mai ieftin. Suntem în Mátészalka, un oraş la 45 de kilometri distanţă de Satu Mare. Aici, la intrarea în fiecare magazin un afiş anunţă plafonările la alimentele de bază. Deşi măsura e considerată populistă, parte din campania lui Viktor Orban la alegerile legislative din primăvară, pentru cei sufocaţi de explozia preţurilor din ultimele luni e ca o gură de aer.

Ungaria este prima ţară din Uniunea Europeană care plafonează preţul alimentelor de bază

De teamă că oamenii vor goli rafturile, două lanţuri de supermarketuri au anunţat deja că au raţionalizat vânzarea celor şase alimente. Clienţii pot cumpăra de aici, spre exemplu, cel mult 10 kilograme de făină şi 12 litri de lapte. Plafonarea preţului alimentelor este a doua măsură pe care o ia Guvernul Orban în ultimele trei luni ca să stopeze inflaţia galopantă. Încă din luna noiembrie, în Ungaria a fost plafonat şi preţul la combustibil, care nu poate depăşi 480 de forinţi, adică 6,8 lei. Aşa se face că la toate benzinăriile din ţară, preţul benzinei este egal cu cel al motorinei. Măsura expiră însă la mijlocul acestei luni.

Ungaria este prima ţară din Uniunea Europeană care plafonează preţul alimentelor de bază, ca soluţie la haosul scumpirilor din energie. De cealaltă parte, economişti şi politicieni de la vârful Uniunii Europene pun problema invers şi discută despre cele mai potrivite măsuri pentru a plafona preţurile la energie care au declanşat scumpiri în lanţ în mai multe sectoare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Reportaj Observator din Ungaria, după plafonarea preţurilor la alimente. Guvernul de la Budapesta, primul din UE care ia o asemenea decizie