România e de 20 de ani în NATO. Preşedintele Iohannis: Ţara noastră şi-a dovedit statutul de important furnizor de securitate
România investeşte două miliarde şi jumătate de euro pentru a transforma baza militară în cea mai mare unitate NATO de pe continent. Până în 2040, acolo vor putea fi cazaţi 10.000 de militari şi familiile acestora. Kremlinul a ameninţat ţara noastră în repetate rânduri şi din cauza bazelor de la Câmpia Turzii şi Deveselu.
De Redactia Observator la 29.03.2024, 10:32Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră, spune, vineri, premierul Marcel Ciolacu, în ziua în care se împlinesc 20 de ani apartenență la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.
„Apartenența României la NATO reprezintă o garanție de securitate pentru țara noastră. În cei 20 de ani de apartenență la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, România a devenit un pilon important și și-a consolidat poziția în interiorul alianței respectându-și angajamentele de securitate în zona Mării Negre”, spune, vineri, Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
Premierul spune că România va continua să fie un actor influent și constructiv în interiorul NATO în vederea consolidării și dezvoltării alianței în așa fel încât garanțiile de securitate colectivă să asigure românilor stabilitatea și siguranța de care au nevoie pentru dezvoltarea României.
România a devenit membru al Organizației Tratatului Atlantincului de Nord, odată cu depunerea instrumentului de aderare la organizație la Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii la Washington, D.C., la 29 martie 2004. Ceremonia de ridicare a drapelului României la sediul NATO a avut loc la 2 aprilie 2004.
- Deveselu "loveşte" din nou, după ce a votat primar un bărbat care era mort. PSD şi PNL şi-au "furat" acum...
- Modernizarea bazei "Mihail Kogălniceanu" irită Rusia care promite că va sta cu ochii pe România. Putin afirmă...
- Reacţia Moscovei la extinderea bazei de la Mihail Kogălniceanu: Monitorizăm acţiunile României. NATO se...
Mesajul preşedintelui Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor.
”Astăzi, România celebrează 20 de ani de la aderarea la Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord. Cu două decenii în urmă, ceremonia depunerii instrumentului de ratificare, la Washington, şi apoi arborarea drapelului naţional la sediul NATO de la Bruxelles au marcat fără echivoc reintegrarea României în familia transatlantică, de care ţara noastră este legată prin ataşamentul ferm faţă de valorile care stau la baza Alianţei: democraţia, libertăţile individuale, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept”, se arată în mesajul preşedintelui.
Klaus Iohannis arată că NATO este cea mai importantă şi puternică organizaţie politică şi de securitate din istorie, iar relevanţa sa este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm.
”În cei 20 de ani de la aderarea României, numărul crizelor internaţionale de securitate s-a înmulţit semnificativ, culminând cu războiul de agresiune ilegal, ilegitim şi neprovocat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei. Din 2004, ţara noastră a contribuit la toate eforturile Alianţei de asigurare a securităţii şi a prosperităţii statelor membre. Pentru România, apartenenţa la NATO, la Uniunea Europeană şi Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă pilonii apărării şi ai dezvoltării noastre economice”, afirmă şeful statului.
Preşedintele spune că la două decenii după aderare, marcăm, totodată, rolul important pe care România l-a avut în consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii ca membru al NATO.
”Ţara noastră a demonstrat că este un partener esenţial în dezvoltarea eforturilor de descurajare şi apărare ale Alianţei pe Flancul Estic, inclusiv prin operaţionalizarea scutului antirachetă de la Deveselu şi prin întărirea, alături de aliaţii din NATO, a securităţii la Marea Neagră. De-a lungul timpului, România şi-a dovedit statutul de important furnizor de securitate la nivel regional şi euroatlantic, contribuind la un număr semnificativ de misiuni şi operaţiuni NATO. Astăzi, gândurile noastre se îndreaptă cu recunoştinţă către cei care au făcut sacrificiul suprem, apărând valorile care definesc Alianţa. Le aducem un omagiu celor care au căzut la datorie pentru securitate, pace şi protejarea democraţiei”, a afirmat Iohannis.
”Angajamentul nostru continuu, susţinut şi dedicat, subliniază convingerea fermă că unitatea, solidaritatea şi cooperarea sunt esenţiale pentru a contracara ameninţările şi provocările severe de securitate cu care ne confruntăm în prezent. România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare permanentă a NATO, astfel încât Alianţa să devină mai puternică, mai rezilientă şi mai bine pregătită pentru viitor”, arată preşedintele în mesaj.