Salariile şi pensiile din 2025, în pericol dacă apare orice fel de derapaj în buget
Legea bugetului pentru 2025 a fost adoptată după un vot fulger în Parlament, într-o atmosferă de haos declanşată de scandalurile dintre Opoziţie şi Putere. Reprezenţanţii formaţiunilor nou intrate în Parlament i-au ameninţat pe membrii formaţiunilor tradiţionale cu deportarea, iar premierul a fost huiduit în timp ce prezenta proiectul de buget. Legea bugetului de stat şi cea a asigurărilor sociale vor merge la promulgare la preşedintele ţării, iar după semnarea decretelor, ele vor fi publicate în Monitorul Oficial.
De Marius Gîrlaşiu la 06.02.2025, 14:43Premierul Marcel Ciolacu a declarat, aseară, că bugetul adoptat în Parlament nu este un buget al austerităţii. Şeful Executivului susţine că nu putem vorbi de austeritate atâta timp cât Cabinetul pe care îl conduce nu se atinge de pensiile şi de salariile angajaţilor din sistemul bugetar pentru că aceste venituri rămân îngheţate, însă a omis să precizeze că nu au fost indexate aşa cum ar fi trebuit, de exemplu, pensiile de la 1 ianuarie sau salariile bugetarilor.
Nu putem vorbi de austeritate pentru că nu ne atingem de pensii şi de salarii şi nici nu creştem taxa pe valoare adăugată, spunea Marcel Ciolacu, pentru că asta ar afecta nivelul de trai. De altfel, şeful guvernului i-a cerut ministrului de Finanţe Tanczos Barna "să monitorizeze la sânge toate cheltuielile statului în acest an şi să încerce să se încadreze într-o ţintă de deficit bugetar de 7% din PIB". De asemenea a cerut Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să colecteze mai bine veniturile la buget şi să lupte cu evaziunea fiscală.
Bugetul, adoptat cu circ şi ameninţări
Barna a spus aseară că obiectivul pentru Guvern în 2025 este de a plăti pensille şi salariile românilor la nivelul de anul trecut din noiembrie 2024, însă a atras atenţia că orice fel de derapaj din punct de vedere al cheltuielilor statului ar putea să pună în pericol chiar şi aceste cheltuieli. Ministrul de Finanţe a mai adăugat că obiectivul Executivului este de a reduce cât mai mult din cheltuielile statului.
Ciolacu a reiterat că Guvernul pe care îl conduce va încerca să adopte o reformă a aparatului bugetar şi va încerca să comaseze mai multe instituţii şi agenţii finanţate din fonduri publice. Însă, parlamentarii din Opoziţie, i-au cerut demisia premierului şi l-au înconjurat cu acele pancarte cu un mesaj smplu, "Demisia", însă şeful Executivului a declarat, la finalul dezbaterilor din Parlament, că nu intenţionează să demisioneze din fruntea Guvernului.