Bugetul pentru 2025 şi bugetul asigurărilor sociale, adoptate de Parlament
Parlamentul a votat, miercuri seară, Proiectul Legii bugetului de stat şi Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025.
![Bugetul pentru 2025 şi bugetul asigurărilor sociale, adoptat de Parlament Bugetul pentru 2025 şi bugetul asigurărilor sociale, adoptat de Parlament](https://img.observatornews.ro/0/2025/2/5/609131/buget-1-f7f569f6.webp?w=430&f=2&v=2)
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a afirmat, miercuri seară, după adoptarea bugetului de stat pentru anul 2025, că sunt îndeplinite astfel condiţiile pentru ”a susţine dezvoltarea ţării prin investiţii record, resursele pentru asigurarea plăţii salariilor şi pensiilor, restabilirea echilibrului în finanţele ţării”.
Legea bugetului de stat a fost adoptată cu 254 de voturi ”pentru” şi 192 de voturi ”împotrivă”. Bugetul este construit pe o creştere economică de 2,5% şi un deficit bugetar de 7% din PIB.
Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025 a fost adoptată, de asemenea, fiind înregistrate 255 de voturi ”pentru” şi tot 192 de voturi ”împotrivă”. Bugetul asigurărilor sociale de stat a fost adoptat în forma elaborată de Guvern.
Ce a declarat Marcel Ciolacu
- Bugetul pentru 2025 şi bugetul asigurărilor sociale, adoptate de Parlament
- Ziua în care românii fac cele mai multe cumpărături. Ce e "vinerea dulce" şi unde se simte puternic această...
- Rata unui apartament în Bucureşti, cu 30 de euro mai mică decât chiria. Sfatul experţilor despre ce să alegem
- Facturi de infarct la întreținerea pe luna decembrie, în București. Cât a plătit un bărbat din Sectorul 3
- Shein şi Temu, taxate suplimentar de Comisia Europeană. Produsele s-ar putea scumpi cu cel puţin 25%
Premierul Marcel Ciolacu a spus, despre bugetul de stat din anul 2025, că unii spun că bugetul este optimist, alții că este de austeritate, „dar este un buget de dezvoltare”. În timpul discursului, din sală s-a strigat „demisia”.
„Vreau să dau câteva explicații generale despre modul în care am construit bugetul pe 2025, anticipând și o serie de critici care vor veni sigur și azi. Sunt două mari atacuri împotriva acestui buget – în mod paradoxal, aflate în totală antiteză una față de cealaltă. Unii spun că este un buget de austeritate. Ceilalți spun că, dimpotrivă, este un buget optimist și că statul cheltuie prea mult. Austeritate înseamnă ce s-a făcut în 2010: s-au tăiat salariile bugetarilor și pensiile, s-a mărit TVA-ul și s-au luat bani cu împrumut de la FMI. Noi nu ne atingem de veniturile aflate în plată ale românilor. Nici la pensii, unde anul trecut a existat o creștere medie de 40%, nici la salarii unde a existat o majorare anuală de aproape 25%. Nu creștem TVA, fiindcă am lovi în nivelul de trai al populației, în special al celor cu venituri mici. Și nu avem nevoie de banii FMI, folosim fonduri europene și bani din PNRR”, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a mai spus că bugetul are cea mai mare alocare de resurse din finanțări europene de la aderarea europeană, investiții majorate la 150 de miliarde de lei pe an, bani în plus pentru spitale și servicii medicale, pentru educație, pentru dezvoltare regională și pentru infrastructură.
„Să trecem la cealaltă critică – bugetul este prea generos cu cheltuielile. Am auzit un cunoscut om de afaceri care spunea că bugetul țării ar trebui să fie sinonim cu cel al unei firme, să nu ai costuri mai mari decât veniturile. Adică, dacă ai deficit bugetar este ceva rău. Este o abordare extrem de simplistă, care nu ține cont de realitățile țării și mai ales, de contextul economic de dezvoltare în care se află România. Nu există stat european modern care să nu se fi dezvoltat, ca și noi, făcând deficite bugetare semnificative. Spania, Italia, Franța, Portugalia, Belgia sau Grecia și alte țări moderne ale continentului au cheltuit masiv – și nu doar din bani europeni. Dacă ne uităm la gradul lor de îndatorare publică și îl comparăm cu al României, suntem la jumătate din ponderea lor! Iar 2025 și 2026 sunt anii de vârf ai dezvoltării noastre – aceasta este adevărul acceptat de partenerii din Comisia Europeană prin Planul Bugetar Structural. Am câștigat o fereastră uriașă de timp pentru a ne dezvolta țara, 7 ani, și am de gând să o folosesc la maximum, în același timp cu a onora la virgulă angajamentul luat în fața Comisiei de a reduce deficitul și a ne încadra în 7% din PIB”, a adăugat premierul.
USR anunţă, miercuri seară, că parlamentarii proprii nu au votat bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale pentru 2025 prezentate de Guvernul Ciolacu pentru că ”sunt bugete nerealiste, cu venituri umflate doar ca să acopere continuarea dezmăţului pe bani publici în timp ce românii sunt condamnaţi la sărăcie”. USR anunţă că a votat, miercuri, şi împotriva Legea plafoanelor.
Buget de aproape 2 miliarde de lei
În sală s-au aflat 447 de parlamentari. Bugetul de anul acesta este proiectat la 1.912 miliarde de lei.
155 miliarde de lei din bugetul pe 2025 sunt rezervaţi pentru plata pensiilor. Care rămân însă îngheţate. "Este o prioritate pentru acest guvern plata acestor drepturi la nivelul anului 2024. Într-adevăr, bugetul nu a făcut posibilă indexarea în 2025, ea este amânată, sper ca evoluţia economiei să permită o recuperare a acestei amânări în momentul în care cifrele, veniturile vor face posibil acest lucru", a declarat Tzancos Barna, ministrul Finanţelor. Planurile guvernului au fost criticate dur de opoziţie.
Pe minus faţă de 2024 ies Ministerul de Externe, Dezvoltarea, Agricultura şi Ministerul Culturii. Astăzi a fost votată reducerea şi reducerea de posturi pentru angajaţii de la Camera Deputaţilor.
Bugetul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA) pentru 2025 a fost aprobat marți de comisiile parlamentare pentru buget, finanțe și bănci, cu 23 de voturi "pentru" și 20 "împotrivă". Vicepreședintele CNA, Valentin-Alexandru Jucan, a anunțat că bugetul instituției este de 22,25 milioane de lei, în creștere cu 29% față de anul anterior.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰