Situaţia de criză, un nou proiect de lege pregătit de Guvern - surse. Cum se aplică şi ce măsuri se pot lua
Guvernul României pregăteşte un proiect de lege care va fi baza legală pentru instaurarea stării de criză în România. Potrivit surselor Observator, situaţia de criză va putea fi instaurată în situaţii precum cea din prezent, cauzată de războiul Rusiei cu Ucraina.
De Redactia Observator la 07.03.2022, 13:05Guvernul pregăteşte un proiect de lege prin care se defineşte situaţia de criză. Potrivit surselor Observator, citate de reporterul Larisa Bernaschi, proiectul a fost analizat, discutat şi aprobat în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării încă de săptămâna trecută.
Proiectul reprezintă baza legală pentru instaurarea situaţiei de criză. Aceasta se solicită de către ministrul apărării, se aprobă de către premier şi, mai departe, în CSAT, mai spun sursele Observator.
Proiectul va fi trecut cât de repede posibil prin Parlament.
Cum funcţionează situaţia de criză
În cadrul proiectului ar fi menţionat faptul că în situaţia de criză se înfiinţează Centrul Naţional Militar de Comandă, a cărui componentă va fi stabilită în cadrul CSAT şi care va lua măsuri pe modelul celor luate de CNSU în Starea de alertă.
Sursele Observator menţionează ca exemple de măsuri care pot fi luate în situaţia de criză: trecerea forţelor MApN sub comanda NATO sau împuternicirea şefilor structurilor militare să ia o serie de măsuri precum detaşări, întreruperi de concedii.
România iese după 8 martie din starea de alertă
Klaus Iohannis a declarat, vineri, că starea de alertă nu va fi prelungită după data de 8 martie 2022, ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu SARS-CoV-2. Președintele a precizat că, odată cu ridicarea stării de alertă, unele restricții vor fi de asemenea eliminate. Ministerul Sănătății este cel care va gestiona, în continuare, efectele pandemiei de coronavirus pe teritoriul României.
"Epidemia de COVID-19 se află pe o pantă accelerat descendentă la noi în țară, iar valul cinci este aproape de a se încheia.
Este momentul, deci, să luăm noi decizii legate de gestionarea acestei situații, decizii cu un impact major pentru viitor.
Am convocat astăzi o ședință de evaluare cu toți responsabilii din domeniu, în urma căreia am hotărât să nu mai prelungim dincolo de 8 martie starea de alertă instituită în România. Ministerul Sănătății este cel care urmează să gestioneze în continuare evoluția epidemiei, care sperăm că se apropie de final.
Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate și o serie de măsuri care au fost în vigoare până acum. Măsurile complete vor fi anunțate și explicate pe larg, în perioada imediat următoare, de autoritățile abilitate", a spus Klaus Iohannis.