Antena LIVE

Surse: Florin Cîțu anunță oprirea dezbaterilor pe certificatul verde obligatoriu la muncă. În forma actuală ar fi discriminatoriu

Florin Cîțu a cerut în sedința PNL oprirea dezbaterilor pentru proiectul de lege cu certificatul verde, la Cameră, în comisii, pentru că prevederea prin care statul plătește testarea angajaților de la stat este discriminatorie fata de angajații de la privat care trebuie sa plăteasca testarea.

De la 12.11.2021, 14:55
Surse: Florin Cîțu cere oprirea dezbaterilor pe certificatul verde obligatoriu la muncă. În forma actuală ar fi discriminatorie Shutterstock

„Florin (Cîțu-n.r.) a anunțat că se opresc dezbaterile pentru proiectul de lege cu certificatul verde, la Cameră (Camera Deputaților - n.r.), în comisii, deocamdată, întrucât prevederea prin care statul plătește testarea angajaților de la stat este discriminatorie fata de angajații de la privat care trebuie să plăteasca testarea”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din conducerea PNL. Potrivit surselor citate, liderul PNL a spus că nu este de acord cu acesta prevedere.

Azi expiră termenul de depunere a amendamentelor la proiectul care prevede obligativitatea prezentării, la locul de muncă, de către personalul unor unităţi publice şi private, a certificatului digital privind COVID-19. Proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă se află pe masa de lucru a deputaţilor şi aşteaptă începerea dezbaterilor în comisiile de specialitate, după ce la Senat a fost respins la o diferenţă de două voturi.

Pe 27 octombrie, Senatul a respins, în calitate de prim for sesizat, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru” şi 60 „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. La şedinţă, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă.

Ce prevede proiectul privind obligativitatea certificatului verde

Pe acelaşi subiect

Obligativitatea certificatului verde  a pus pe jar angajaţii şi firmele, mai ales cele care au peste 50 de angajaţi simultan la muncă. Ca să intre în birou, toţi ar fi trebuit să fie vaccinaţi, să fi avut boala sau să fie testaţi PCR o dată la 72 de ore sau cu test rapid o dată la 48 de ore. Pentru Tiberiu Stoian, director la o fabrică de ambalaje, vestea a picat ca un trăsnet. Din cei 140 de angajaţi, 40 nu sunt imunizaţi. Nu şi-ar permite să-i piardă, aşa că ar plăti testarea. "Un test costă 250 de lei înmulțit cu cel puțin 40 de persoane. Cheltuiala e de cel puțin 10.000 de lei săptămânal. Deci lunar 8.000 de euro", a declarat Tiberiu Stoian, director executiv. Pentru firmele mici, cheltuiala ar însemna însă faliment.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Certificat verde COVID-19 cu testare gratuită a angajaților de la stat pentru 60 de zile

Angajaţii români de la stat care nu sunt vaccinaţi ar putea beneficia de testare gratuită, dar numai timp de 60 de zile. Este o propunere la legea cetificatului verde aflată  în dezbaterea Camerei Deputaţilor.  Vicepreşedintele PNL Nelu Tătaru a declarat, joi, că discuţiile cu PSD la capitolul legat de sănătate au vizat măsurile urgente şi cele de perspectivă, indicând între altele testarea gratuită COVID a angajaţilor din sistemul public timp de 60 de zile. 

 Nelu Tătaru a spus că o măsură de prevenție poate fi considerată și introducerea certificatului verde, în acest caz fiind convenită cu PSD o testare gratută a angajaților de la stat pentru o perioadă de 60 de zile. Proiectul care acum se află în dezbaterea comisiei de sănătate a deputaților prevede testarea pe banii proprii. „Înseamnă şi o prevenţie a celor care vor ajunge în spital, (...) testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite care se pot face, certificatul verde pe care îl vom scoate şi va ajunge la o testare gratuită pentru 60 de zile", a spus Tătaru.

Întrebat dacă ar exista bani la buget pentru testarea angajaţilor timp de două luni, el a precizat că s-a cerut o evaluare la Ministerul de Finanţe. „Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care s-ar accepta un certificat verde, s-ar accepta anumite condiţii şi alternativa testării dar cu plată a acestor teste, am încercat să o aşezăm tocmai în aceste două luni în care să putem agrea fiecare dintre noi, şi organismele profesionale şi Ministerul Sănătăţii, şi noi ca parlamentari, un context legal în care trebuie să se desfăşoare introducerea certificatului verde, dar şi stimularea vaccinării", a susţinut Nelu Tătaru.

Florin Cîțu nu ar fi de acord cu prevederea potrivit căreia statul plătește testarea angajaților din sectorul bugetar în timp ce angajații din sectorul privat trebuie să își plătească singuri testarea pe motiv că ar fi discriminatorie.

Ți-a plăcut acest articol?

florin citu certificat verde obligatoriu munca parlament dezbatere
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024