Certificatul verde la locul de muncă a ajuns în Camera Deputaților. Care e situația privind vaccinarea obligatorie în țarile din Europa
Certificatul verde obligatoriu la locul de muncă a ajuns azi în comisiile de la Camera Deputaților, apoi va fi supus unui votul final. Deși social democrații din Senat au votat împotriva sa, PSD anunță că va susține acum legea, cu mai multe modificări. Nelu Tătaru a anunţat că amendamentele vor putea fi depuse până pe 12 noiembrie.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
UPDATE 17:48 - Termenul de depunere a amendamentelor la proiectul care prevede obligativitatea prezentării, la locul de muncă, de către personalul unor unităţi publice şi private, a certificatului digital privind COVID-19 este data de 12 noiembrie, a anunţat luni preşedintele Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor, Nelu Tătaru.
"După cum ştiţi, proiectul privind certificatul verde a fost respins în Senat, cu amendamentele care au venit. Noi îl luăm de la forma iniţială în acest moment. Deci va trebui să discutăm, conform deciziei Biroului permanent de săptămâna trecută, până pe 12 (noiembrie - n.r.) aceste amendamente. Astăzi şi mâine vom avea la nivelul Comisiei de sănătate întâlniri cu vicepreşedinţii din grupurile parlamentare, în care vom discuta amendamente. Când vom avea un consens, vom face o şedinţă a Comisiei de sănătate în care vom da un raport preliminar, care va merge în celelalte comisii", a declarat Tătaru, la Parlament.
Ştire iniţială: „Cred că certificatul verde, în contextul european, este o prioritate şi pentru români. L-am urmărit şi eu ieri pe domnul Rafila şi la televizor, am vorbit cu dânsul la telefon, am vorbit şi cu liderul de grup, cu domnul Simonis şi am văzut amendamentele pe care le propune şi domnul Cercel pentru acest certificat verde şi cred că vom ajunge la o concluzie aşteptată şi predictibilă pentru români”, a spus Marcel Ciolacu duminică întrebat ce şanse are să treacă de Camera Deputaţilor proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului COVID-19.
Proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă se află pe masa de lucru a deputaţilor şi aşteaptă începerea dezbaterilor în comisiile de specialitate, după ce la Senat a fost respins la o diferenţă de două voturi.
- Marcel Ciolacu, despre proiectul de lege care introduce obligativitatea certificatului COVID-19: "Este o prioritate...
- Circ în Senat, la votarea certificatului verde la locul de muncă: "Să iasă poporul cu furci şi topoare, asta...
- Reuters: Numărul total de cazuri de Covid-19 a depăşit 250 de milioane la nivel global
Pe 27 octombrie, Senatul a respins, în calitate de prim for sesizat, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat. Proiectul a fost respins cu 67 de voturi „pentru” şi 60 „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. La şedinţă, PNL, UDMR şi USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD şi AUR au votat împotrivă.
Vaccinarea obligatorie a angajaților. Care e situația în țarile din Europa
Guvernul italian a fost unul dintre primii care a introdus vaccinarea obligatorie. Din 25 mai, angajații din domeniul sănătății trebuie să fie vaccinați sau sunt suspendați. Potrivit asociației medicale din Italia FNOMCeO, peste 2.000 de medici au fost suspendați până la sfârșitul lunii octombrie, dar aproximativ 500 dintre ei au fost reprimiți la job după vaccinare. Din septembrie, toți angajații trebuie să prezinte un „Green Pass” care atestă că s-au vindecat recent de Covid, sunt vaccinați sau au fost testați negativ în ultimele 48 de ore. Statul acoperă doar costurile testelor pentru cei care nu pot fi vaccinați din motive de sănătate.
Într-o mișcare similară cu cea a Italiei, Slovenia a început din septembrie să solicite angajaților să prezinte cel puțin o dată pe săptămână un certificat de vaccinare, dovada trecerii prin boala Covid-19 sau un rezultat negativ la testul pentru coronavirus.
Vaccinarea obligatorie pentru persoanele care lucrează în domeniul sănătății este în vigoare în Grecia de la 1 septembrie. Acum, toți angajații din Grecia care nu sunt vaccinați trebuie să prezinte un test negativ de două ori pe săptămână pentru a merge la birou. De asemenea, ei sunt nevoiți să-și acopere singuri costurile testului rapid pentru Covid (costă 10 euro).
Vaccinarea obligatorie este în vigoare în Franța de la jumătatea lunii septembrie. Nu numai personalul medical trebuie vaccinat, ci și angajați precum polițiștii și pompierii. Ca și în Grecia și Italia, angajatorii nu pot concedia persoanele care nu au făcut vaccinul, pot să-i suspende fără plată. Peste 3.000 de angajați sanitari nevaccinați au fost suspendați, potrivit DW.
Persoanele nevaccinate își plătesc singure testele Covid-19. Certificatul Covid este necesar pentru a intra în restaurante, baruri și cafenele, locuri culturale precum muzee, teatre și săli de concerte și pentru a participa la evenimente sportive. Măsurile au atras critici dure, inclusiv proteste mari în această vară în Franța, unde sentimentele anti-vaccin au fost ridicate. Însă milioane de locuitori s-au vaccinat între timp, iar opoziția publică a scăzut.
La începutul lunii noiembrie, ministrul britanic al Sănătății, Sajid Javid, a anunțat că vaccinarea obligatorie va intra în vigoare în spitalele de stat și casele de îngrijire din luna aprilie 2022. Fixând o dată destul de îndepărtată, el a recunoscut că este conștient că mulți angajați nu se vor vaccina, iar Sistemul Național de Sănătate (NHS) s-ar putea confrunta cu o lipsă și mai mare de personal în mijlocul iernii dacă măsura este implementată mai devreme. Prevederea se va aplica numai Angliei, nu există măsuri similare planificate în Scoția, Țara Galilor sau Irlanda de Nord.
Și Spania dezbate dacă să implementeze vaccinarea obligatorie pentru toți angajații, nu numai pentru cei din sectorul sănătății. Patronatul spaniol este pentru, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, respinge ideea. Unele regiuni autonome au propus proiecte de legi pentru introducerea vaccinării obligatorii, dar acestea nu au intrat în vigoare. Xunta de Galicia a vrut să introducă o schemă de permis verde similară cu cea a Italiei, dar și-a retras propunerea după ce guvernul central de la Madrid a cerut Curții Constituționale spaniole să o revizuiască în această vară. Având în vedere rata ridicată de vaccinare de peste 85% în rândul persoanelor cu vârste între 20 și 69 de ani și o rată de aproape 100% în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, probabil că ar fi dificil să se concilieze o astfel de propunere cu constituția spaniolă.
În Germania expiră pe 25 noiembrie legislația de urgență care acordă guvernului federal puteri suplimentare. În acest moment, se acordă multă atenție caselor de îngrijire, care înregistrează un număr tot mai mare de cazuri de infectare chiar dacă rata de vaccinare acolo este mai mare decât media națională. Ministrul Sănătății a lansat un apel pentru toți cei care au peste 70 de ani să se vaccineze, dar continuă să respingă vaccinarea obligatorie pentru angajații din casele de îngrijire. În schimb, vor exista teste rapide obligatorii pentru vizitatori și personal, inclusiv pentru cei care sunt vaccinați, pentru a reduce transmiterea în casele de îngrijire. Propunerile sale au fost primite cu reacții mixte în Germania.
În niciuna dintre aceste țări, problema vaccinării obligatorii nu este una lipsită de controverse. Zeci de mii de oameni au manifestat împotriva vaccinării obligatorii. Treizeci de medici, asistente și paramedici greci au intentat un proces împotriva obligativității la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Până acum, fără succes. Și în Italia, 300 de lucrători din domeniul sănătății au dat guvernul în judecată. La mijlocul lunii octombrie, muncitorii din transport din Trieste au încercat să blocheze portul pentru a face presiuni asupra guvernului să renunțe la certificatul verde sau măcar să introducă teste gratuite. Poliția a rupt blocada, dar protestele continuă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰