Antena Meniu Search
x

Măsurile sanitare negociate de PNL și PSD: Testarea gratuită 60 de zile pentru angajații nevaccinați și care nu au trecut prin boală

Vicepreşedintele PNL Nelu Tătaru a declarat, joi, că discuţiile cu PSD la capitolul legat de sănătate din programul de guvernare au vizat măsurile urgente şi cele de perspectivă, indicând între altele testarea gratuită COVID a angajaţilor din sistemul public timp de 60 de zile.

de Redactia Observator

la 11.11.2021, 16:47

Propunere PSD la negocierea programului de guvernare: Testarea gratuită timp de 60 de zile pentru angajați
Testare Covid-19 - Hepta/Mediafax Foto

Vicepreşedintele PNL Nelu Tătaru a declarat, joi, că discuţiile cu PSD la capitolul legat de sănătate din programul de guvernare au vizat măsurile urgente şi cele de perspectivă, indicând între altele testarea gratuită COVID a angajaţilor din sistemul public timp de 60 de zileNegocierile PSD-PNL-UDMR pe programul de guvernare sunt din nou în impas. Partidele nu se înţeleg pe procentele cu care să fie mărite veniturile

"Noi am avut această discuţie şi în ultimele două - trei zile, de aceea ceea ce am văzut astăzi a fost doar o armonizare a acestui program pe sănătate din cadrul unui posibil program de guvernare. S-a discutat foarte mult de nişte măsuri de urgenţă şi de un plan de perspectivă, de rezilienţă. (...) Avem discuţiile pe viitor în funcţie şi de evoluţia pandemiei", a spus Nelu Tătaru, la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres

El a fost întrebat care sunt măsurile urgente în contextul în care a avut loc o nouă tragedie - incendiul de la spitalul din Ploieşti. "Înseamnă şi o prevenţie a celor care vor ajunge în spital, (...) testare, medicina de familie, monitorizare, testele gratuite care se pot face, certificatul verde pe care îl vom scoate şi va ajunge la o testare gratuită pentru 60 de zile", a spus Tătaru.

Întrebat dacă ar exista bani la buget pentru testarea angajaţilor timp de două luni, el a precizat că s-a cerut o evaluare la Ministerul de Finanţe. "Contextul în care am introdus aceste două luni cu testare gratuită este tocmai din discuţiile cu organizaţiile profesionale. Contextul în care s-ar accepta un certificat verde, s-ar accepta anumite condiţii şi alternativa testării dar cu plată a acestor teste, am încercat să o aşezăm tocmai în aceste două luni în care să putem agrea fiecare dintre noi, şi organismele profesionale şi Ministerul Sănătăţii, şi noi ca parlamentari, un context legal în care trebuie să se desfăşoare introducerea certificatului verde, dar şi stimularea vaccinării", a susţinut Nelu Tătaru.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, întrebat şi dacă ar putea exista sancţiuni împotriva angajaţilor, el a răspuns: "Sunt în discuţii. Noi până mâine după-amiază mai primim şi amendamentele şi vom avea discuţiile pentru un raport preliminar final".

Alexandru Rafila: O măsură - accesul la testare

Deputatul PSD, Alexandru Rafila a declarat joi că, în cadrul negocierilor cu liberalii pe teme de sănătate, s-au discutat mai multe măsuri pentru controlul imediat al pandemiei de COVID-19, printre care accesul extins la testare. 

"Am discutat despre câteva măsuri pentru controlul imediat al pandemiei, ceea ce înseamnă: acces extins la testare, am şi estimat că putem să înfiinţăm probabil mult peste 1.000 de centre unde să se poată face testarea, problema este legată şi de accesul la aceste teste; este vorba de acordarea asistenţei medicale ambulatorii şi să pregătim un eventual val 5, încât pacienţii să poată să se adreseze cât mai aproape de casă serviciilor medicale şi să beneficieze de investigaţii; accesul în ambulatoriu la terapie antivirală şi, evident, stimularea producţiei interne de astfel de produse. Am mai discutat despre alte măsuri care se referă la evaluarea rapidă a spitalelor şi creşterea siguranţei, atât cât este posibil, în secţiile de terapie intensivă", a precizat Rafila, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că anu trecut s-a elaborat un raport de evaluare a secţiilor de Terapie intensivă, dar acesta nu a fost urmat şi de măsuri concrete. "Riscurile niciodată nu vor putea fi excluse, discutăm de infrastructură veche. Cred că un lucru cel puţin la fel de important este trainingul personalului, pentru că cel mai greu lucru care se schimbă, în general şi poate în România în mod special, este obişnuinţa. Trebuie să învăţăm să lucrăm după proceduri şi să evităm rutina. (...) Presiunea de pe spitale se poate ridica doar dacă creezi posibilitatea evaluării ambulatorii. Mortalitatea mare în România, inclusiv conform constatărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, se datorează diagnosticului tardiv, prezentării extrem de tardivă la medic a pacienţilor, care de multe ori vin în forme complicate şi care nu mai pot fi, din punct de vedere terapeutic, ajutaţi şi lucrul ăsta trebuie să se schimbe. Noi vrem să încurajăm testarea, să o apropiem de oameni şi să terminăm cu această sperietoare a prezenţei, a deplasării la spital", a afirmat Alexandru Rafila, după negocierile dintre PSD şi PNL pe capitolul Sănătate din viitorul program de guvernare.

Deputatul social-democrat a menţionat că "există consens" în urma acestor discuţii, iar cele două părţi "nu au avut divergenţe majore". "Au fost mai mult chestiuni de interpretare a diferitelor prevederi din partea PSD şi din partea PNL. Eu sunt convins, când vom avea în zilele următoare o formă finală a acestui program de guvernare, o să putem să ne aplecăm şi asupra detaliilor tehnice", a explicat Rafila. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri politice » Măsurile sanitare negociate de PNL și PSD: Testarea gratuită 60 de zile pentru angajații nevaccinați și care nu au trecut prin boală