Antena Meniu Search
x

Video Circ în Senat, la votarea certificatului verde la locul de muncă: "Să iasă poporul cu furci şi topoare, asta vreţi?" 3 senatori USR nu au răspuns la telefon, 2 liberali s-au abţinut

Locul de muncă, testul sau vaccinul? Aceasta a fost întrebarea zilei, iar Senatul a spus pas. Proiectul de lege privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă a fost respins. Dar va merge mai departe, la Camera Deputaţilor, care este for decizional. Indiferent când şi cum va fi adoptată, legea are deja efecte. Românii au făcut cozi la vaccinare de teamă că ar putea rămâne fără job.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 27.10.2021, 19:22

Vezi și

"Noi suntem cei care generăm discriminare prin vaccinare", a declarat Adrian Streinu Cercel, senator PSD. Proiectul ar fi avut nevoie de 69 de voturi ca să treacă de Senat. Dar trei senatori de la USR nu au răspuns la telefon, iar doi liberali s-au abţinut. Aşa că legea a picat. Circul a început încă de aseară, în comisia de sănătate. Aleşii AUR au vrut să blocheze dezbaterile.

Degeaba au jignit şi au urlat: proiectul de lege a trecut de comisie. Derapajele au continuat însă şi azi în plenul Senatului. "Reglementările sunt expresia unui stalinism feroce. Să iasă poporul cu furci şi topoare, asta vreţi?", a declarat Claudiu Târziu, senator AUR. "Oamenii se uită acum la noi şi probabil au deja oameni morţi în familie. Şi noi facem aici circ?", a declarat Simona Spătaru, senator USR. "Aţi întors România în epoca hitleristă", a spus şi Diana Şoşoacă, senator neafiliat.

Obligativitatea certificatului verde a pus pe jar angajaţii şi firmele

Chit că nu e încă lege, obligativitatea certificatului verde a pus pe jar angajaţii şi firmele, mai ales cele care au peste 50 de angajaţi simultan la muncă. Ca să intre în birou, toţi ar fi trebuit să fie vaccinaţi, să fi avut boala, sau să fie testaţi PCR odată la 72 de ore sau cu test rapid odată la 48 de ore. Pentru Tiberiu Stoian, director la o fabrică de ambalaje, vestea a picat ca un trăsnet. Din cei 140 de angajaţi, 40 nu sunt imunizaţi. Nu şi-ar permite să-i piardă, aşa că ar plăti testarea. "Un test costă 250 de lei înmulțit cu cel puțin 40 de persoane. Cheltuiala e de cel puțin 10.000 de lei săptămânal. Deci lunar 8.000 de euro", a declarat Tiberiu Stoian, director executiv.

Pentru firmele mici, cheltuiala ar însemna însă faliment. Pe de altă parte, angajaţii sunt atât de speriaţi că şi-ar putea pierde locul de muncă, încât s-au aşezat deja la coadă pentru vaccin. Doar pentru că nu a trecut de votul senatorilor, nu înseamnă că certificatul verde nu va deveni lege. Proiectul merge acum la Camera Deputaţilor, for decizional. Şi ar putea intra în vigoare în câteva săptămâni. "Avem grijă ca la Camera Deputaţilor, toţi parlamentarii PNL să fie prezenţi să voteze", a declarat Florin Cîţu.

În forma de acum, certificatul verde ar fi obligatoriu în Ministerul Sănătăţii şi spitalele publice şi private, în casele de asigurări de sănătate, pentru pompieri şi personalul din aviaţie, dar şi în laboratoarele de analize medicale publice şi private. Doar 70% dintre medicii din spitalele publice sunt vaccinaţi. Pentru privat, nu există statistici. "Cum poţi tu ca legiuitor să limitezi dreptul la muncă a unei persoane şi să-l condiţionezi de ceva care încalcă Constituţia?", a declarat Traian Andronachi, avocat. În cazul în care legea este promulgată,  statul ar putea fi dat în judecată foarte uşor de firme sau angajaţi, cu mari şanse de câştig, susţin specialiştii în dreptul muncii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri politice » Circ în Senat, la votarea certificatului verde la locul de muncă: "Să iasă poporul cu furci şi topoare, asta vreţi?" 3 senatori USR nu au răspuns la telefon, 2 liberali s-au abţinut