SURSE: PSD a propus în coaliţie impozitare progresivă, de la 16% la 22%. La ce acord ar fi ajuns cu PNL
Cu patru luni înainte de alegeri, Coaliţia are de rezolvat o dilemă: oficialii de la Bruxelles cer Guvernului să adopte măsuri dure pentru a reduce deficitul bugetar. Iar, declarativ, toată lumea spune că va fi nevoie de reducerea cheltuielilor de la stat, deja scăpate de sub control. Doar că nici PSD, nici PNL nu vor să îşi asume măsuri nepopulare înainte de prezidenţiale.
De Redactia Observator la 23.07.2024, 20:55În an electoral, diferenţa dintre cheltuielile şi încasările Statului a depăşit deja pragul de 60 de miliarde de lei. În acest ritm, Comisia Europeană estimează că România va încheia anul cu un deficit de 6,9% din PIB.
Noile taxe ridică tensiunea în coaliţie
Derapajul fiscal i-a îngrijorat pe experţii de la Bruxelles. Au cerut Guvernului un plan urgent pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Aflat sub presiune, premierul şi-ar dori să amâne măsurile nepopulare până anul viitor, după alegeri - doar că Guvernul ar avea nevoie de un nou acord cu Executivul european.
"Va fi o negociere! Vom încerca să avem în şapte ani acordul de reintrare. În trei ani de zile era aproape imposibil ca România să ajungă la deficit de 3%", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. "Nu ne aşteaptă nicio criză economică. Nu ne aşteaptă creşteri fantastice de taxe. Nici nu cred că putem să ne aşteptăm la austeritate în an electoral", spune Klaus Iohannis, preşedintele României.
- Val de taxe după alegeri: impozitare progresivă, eliminarea facilităţilor din IT şi tăieri la bursele pentru elevi
- Guvernul discută azi mega pachetul de taxe pentru 2025. Cu cât ar putea crește TVA-ul
- Guvernul pregăteşte un mega-pachet de taxe. Ce impozite noi vom avea şi cu cât va creşte TVA-ul în 2025
Impozitarea salariilor: planul coaliţiei
Surse Observator spun că PSD a propus în Coaliţie introducerea impozitării progresive, cu cinci trepte de impozitare, între 16 si 22%. Liberalii au respins ideea şi au spus că pentru PNL cota unică rămâne o linie roşie. Varianta de compromis ar fi o cotă unică fără excepţii de 16% - ceea ce ar însemna că impozitul pe venit ar creşte cu 6 procente de anul viitor.
"Este clar că după alegeri Guvernul care se va instala va trebui să ia măsuri pentru a creşte colectarea, aici e problema majoră la noi", adaugă Klaus Iohannis, preşedintele României. Între timp, datele de la Finanţe arată o creştere de 20% a cheltuielilor de personal şi una de peste 25% în ceea ce priveşte cheltuielile cu bunuri şi servicii. În plus, cheltuielile cu dobânzile au ajuns la pragul de 16 miliarde de lei.
"Cheltuielile la salarii s-au mărit anul trecut la Învăţământ şi la Sănătate, după o criză socială şi după cea mai mare grevă din sistemul de învăţământ", a precizat Marcel Ciolacu, premierul României. Noul pachet de măsuri fiscale va fi negociat la Bruxelles, iar Guvernul îl va prezenta Comisiei Europene la jumătatea lunii octombrie.