65% dintre tineri spun că nu primesc suficientă educaţie alimentară. Specialiştii îi învaţă cum să trăiască sănătos
Ce mânâncă azi copilul la şcoală? Una dintre veşnicele dileme şi îngrijorări ale părinţilor. Dacă în cazul celor mici, mai putem controla asta, cu un pachet pregătit de acasă, în cazul elevilor de liceu, lucrurile stau altfel. Ei decid ce, când şi cât mănâncă. Iar de cele mai multe ori, alegerile lor sunt complet nesănătoase. Iată de ce ar fi bună educaţia alimentară în şcoli. România încă nu are o astfel de materie, ci doar programe care mai hrănesc curiozităţile... nutriţionale ale copiilor. Asta se întâmplă zilele acestea în Capitală. Specialişti din domeniu îi învaţă pe tineri cum să trăiască sănătos.
De Andra Costea la 06.12.2023, 17:55- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Suntem la Colegiul Naţional Ion Creangă din Bucureşti, la ora de educaţie nutriţională. Nu e materie obligatorie, ci o invitaţie la o viaţă sănătoasă. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în parteneriat cu Asociația Sută la Sută Românesc îi ajută pe elevii din 55 de licee să înţeleagă ce şi cât mănâncă. 65% dintre tineri susţin că nu primesc suficientă educaţie pe această temă în şcoli şi încearcă să completeze acest gol cu informaţii de pe reţelele de socializare.
Este indicat ca tinerii să evite hrana ultra-procesată şi băuturile îndulcite
În România, majoritatea elevilor de liceu nu primesc pachet de acasă, ci bani de buzunar. Alegerile le aparţin şi sunt, de cele mai multe ori, nesănătoase. "Este nevoie ca cei mai mici dintre noi să ştie cum să şi gestioneze timpul, să ştie ce să consume", a declarat Luiza Ghica, profesor. "Îi învăţăm şi cum să îşi schimbe obiceiurile, cum să se organizeze, cum să planifice, să tracă peste anumite obstacole pe care le au la nivel psihologic", a declarat Dana Dobrescu, manager de comunicare. "Mâncarea nesănătoasă duce la o mulţime de probleme de sănătate. La nivel cerebral, orice organ şi sistem afectat, boli cardiovasculare, boli gastro-intestinale, boli articulare dermatologice", a declarat Laura Davidescu, medic nutriţionist.
Este indicat ca tinerii să evite hrana ultra-procesată şi băuturile îndulcite. Meniul ideal ar trebui să fie variat şi să conţină cantităţile potrivite de proteine, glucide şi lipide. "Sunt o mulţime de alimente care pot fi transformate în gustări, în pacheţel de şcoală. Ouă fierte, un sandviş cu ton, frigărui de mozzarella cu roşii, o salată cu o friptură rece tăiată felii un fruct", a declarat Laura Davidescu, medic nutriţionist. Unul din trei copii suferă de obezitate la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România, utimele date arată că 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.