Antena LIVE
Video

Afecţiuni ortopedice grave în timpul sarcinii. Cum pot fi prevenite urgenţele

Femeile trec printr-o mulţime de transformări în perioada sarcinii. Cea mai întâlnită este creşterea în greutate, care, de cele mai multe ori, duce la afecţiuni ortopedice grave.

De la 17.01.2024, 08:27

Sarcina este o stare fiziologică normală. Totuşi, este o perioadă în care corpul femeii trece printr-o mulţime de schimbări care afectează temporar funcţionarea obişnuită a organismului. De vină sunt hormonii care duc la relaxarea ţesuturilor moi din corp, dar şi creşterea în greutate și volum a abdomenului, care fac ca femeile să fie predispuse la accidentări, dureri lombare sau de articulaţii. Iată care sunt cele mai frecvente probleme ortopedice care pot apărea în timpul sarcinii şi rezolvările lor.

Probleme des întâlnite în sarcină

Durerile articulare sunt printre problemele cel mai des întâlnite în sarcină. Principala cauză sunt modificările hormonale. Responsbil pentru creşterea flexibilităţii şi relaxarea ligamentelor şi pregătirea lor pentru expulzie este hormonul numit relaxină. Dezavantajul acestuia este însă că ţesuturile moi îşi pierd stabilitatea pe care o au în mod normal şi apar durerile articulare.

"În timpul sarciii pot apărea o mulţime de afecţiuni ortopedice din cauza creşterii în greutate şi schimbărilor hormonale. Cele mai frecvente sunt durerile de spate. Din cauza creşterii în greutate apar dureri mai ales la nivelul coloanei lombare. Pot apărea şi dureri articulare la nivelul şoldului şi genunchiului", spune Mutasem Maher, medic ortoped.

Pe acelaşi subiect

Deşi medicii ortopezi vă pot ajuta să găsiţi soluţii pentru ameliorarea durerilor severe, ideal ar fi ca femeile să fie conştiente că orice problemă anterioară se poate agrava. Iar accidentările care au loc în timpul sarcinii nu pot fi tratate aşa cum se face în mod obişnuit.

"Când apar în timpul sarcinii e greu să administrăm antiinflamatoare pentru că sunt interzise, dar putem să recomandăm kinetoterapie şi anumite exerciţii sau chiar inflamatoare locale care sunt permise, cu ajutorul medicului ginecolog. Eu recomand, dacă au o problemă ortopedică, să se prezinte la medic din timp pentru că în mod sigur, în timpul sarcinii, din cauza creşterii în greutate se vor agrava. Sunt multe afecţiuni la nivelul genunchiului care necesită operaţie. Dacă pacienta are indicaţie chirurghicală, dar nu este urgenţă, va fi efectuată după terminarea sarcinii", mai spune Mutasem Maher, medic ortoped.

Sportul în timpul sarcinii

Tocmai de aceea, sportul ar trebui făcut în sarcină doar cu recomandarea prealabilă a medicului şi sub supravegherea kinetoterapeutului. În plus, oricât de suplă ar fi viitoarea mamă, creşterea în greutate ar trebui să se încadreze în limitele medical recomandate pentru a nu se transforma într-un factor de risc. Statistic vorbind, femeile cresc în greutate cu aproximativ 20% în timpul sarcinii, iar presiunea este simţită în primul rând de articulaţii şi oase.

"Prevenţia se face printr-o dietă echilibrată şi prevnirea creşterii excesive în greutate. Exerciţii fizice uşoare, kinetoterapie, bicicleta medicinală, mers pe jos regulat pe distanţe mici, evitatul statului pe scaun perioade lungi de timp, evitarea tocurilor", adaugă Mutasem Maher, medic ortoped.

Şi nu uitaţi de odihnă şi repaus. Chiar dacă mişcarea este indicată în timpul sarcinii pentru o naştere uşoară şi o stare generală de bine, o femeie însărcinată are nevoie de odihnă. Sunt momente în sarcină când, chiar dacă femeia este aparent sănătoasă, medicul poate recomanda repausul parţial sau total sau odihna la pat.

Oricât de activă a fost anterior, viitoarea mamă se confruntă, aşadar, cu situaţia - determinată de anumite complicaţii - în care nu are voie să facă efort fizic aproape deloc.

Iar asta înseamnă că înafara activităţilor care ţin de hrană şi igienă, femeia va sta în pat ore întregi. Nu doar plictiseala este o problemă în timpul repausului obligatoriu la pat, ci şi problemele articulare, musculare şi ortopedice care pot apărea. Repausul la pat accentuează durerile lombare sau de bazin, picioarele se umflă mai uşor din cauza sedentarismului care favorizează retenţia de apă, iar articulaţiile se pot accidenta mai uşor în puţinul timp pe care îl petreceţi la verticală.

Medicii recomandă femeilor care stau la pat o dietă atentă - mai ales că riscul de creştere în greutate este mai mare, exerciţii kineto - pentru articulaţii - neapărat supravegheate de specialist - şi hidratare adecvată care, la rândul ei, ajută la sănătatea articulaţiilor. Şi nu uitaţi, după ce medicul vă dă voie să vă mişcaţi, nu e bine sa încercaţi să recuperaţi săptămânile petrecute la pat oricât de mult aţi dori asta.

Ți-a plăcut acest articol?

sarcina afectiuni ortopedice medic
Întrebarea zilei
Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Fabrica din România unde se construiesc tunuri pentru armatele lumii. Producția...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Castelul spectaculos din România de care s-a ales praful. Era o bijuterie...
Fanatik.ro
Publicat 10.05.2024
Unul din 24 de locuitori din New York este acum milionar
spotmedia.ro
Publicat 10.05.2024
PRIMELE IMAGINI | Florin Piersic a ajuns cu ambulanța la Spitalul „Foișor” /...
Gandul
Publicat 09.05.2024
Ziua în care Imperiul Austriac a anexat nord-vestul Moldovei, denumind zona...
Adevărul
Publicat 07.05.2024
Mesaje de Izvorul Tămăduirii 2024. Ce să le transmiți celor dragi în această...
A1
Publicat 10.05.2024
Horoscopul zilei de 11 mai 2024. Berbecii încep un proiect nou. Află ce se...
CaTine
Publicat 10.05.2024
Mihai Albu, diagnosticat cu cancer! Cunoscutul designer a fost operat în urmă cu...
spynews.ro
Publicat 09.05.2024
Valentin Ceaușescu, apariție rară la petrecerea Stelei » Cum arată acum fiul...
GSP
Publicat 08.05.2024
Amestecul minune, folosit de mii de ani, cu care trebuie să-ți uzi roșiile de 3...
Click.ro
Publicat 09.05.2024
Cel mai vândut telefon Android în prima parte a anului 2024. Ce model a dominat...
Useit
Publicat 09.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul...
Redacţia.ro
Publicat 09.05.2024
VIDEO. „Am și eu interlopii mei aici!” Cum i s-a dus vestea olteanului...
libertatea.ro
Publicat 10.05.2024
Mama lui Justin Bieber sărbătorește vestea că o să fie bunică. Ce a spus...
ZU
Publicat 10.05.2024
Churros cu sos de ciocolată. Rețetă de gogoși spaniole
Hello taste
Publicat 10.05.2024
Bagajul copilului: ce să pui în el când călătorești alături de cel mic
Deparinti
Publicat 10.05.2024
Ce fac autoritățile pentru a aduce tezaurul României acasă. Avocat:...
ziare.com
Publicat 07.05.2024
Alina Boz și Umut Evirgen rup tăcerea după ce s-a spus că divorțează după...
Happy
Publicat 09.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de rodie. De ce îți poate îmbunătăți...
Medicool
Publicat 10.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024