O nouă descoperire despre contraceptivele orale. Cum este afectat creierul femeilor care le folosesc
Oamenii de ştiinţă au descoperit o posibilă legătură între utilizarea contraceptivelor orale şi modificările din părţile creierului care procesează frica. Descoperirile ar putea ajuta la explicarea mecanismelor legate de frică care afectează în mod disproporţionat femeile.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
În prezent, se ştie că modificările hormonale din timpul ciclului menstrual afectează circuitele fricii din creier. Acum, cercetătorii canadieni au analizat efectele utilizării contraceptivelor orale combinate (COC) pentru a afla mai multe despre relaţia dintre hormonii sexuali pe care corpul uman îi produce în mod natural şi versiunile sintetice ale acestor hormoni.
Utilizarea contraceptivelor orale. Noi descoperiri
Peste 150 de milioane de femei folosesc contraceptive orale, iar cele orale combinate (care conţin versiuni sintetice de estrogen şi progesteron) sunt foarte populare, relatează news.ro. Studiul a constatat că o regiune a creierului, numită cortexul prefrontal ventromedial (vmPFC), era mai subţire, comparativ cu bărbaţii, la femeile care folosesc COC, însă, acest efect părea să fie reversibil.
O comparaţie între femeile care au încetat să mai folosească contraceptive sau cu cele care nu au folosit niciodată astfel de pastile a indicat că această schimbare fiziologică nu pare să fie de durată. Rezultatele studiul prezintă doar asocieri şi nu există efecte negative cunoscute legate de modificarea dimensiunii anumitor regiuni ale creierului, dar autorii cred că ar merita să fie explorat în continuare.
- Regiunea care va oferi metode de contracepție gratuite, pe bază de rețetă. "Este o victorie pentru sănătate şi...
- Contracepţia gratuită, mai mult un mit în România. Cabinetele de planificare familială se închid pe rând,...
- Primul stat american unde scoaterea prezervativului, fără consimţământul partenerului sexual, se pedepseşte...
„Se crede că această parte a cortexului prefrontal susţine reglarea emoţiilor, cum ar fi diminuarea semnalelor de frică în contextul unei situaţii sigure”, explică Alexandra Brouillard, fiziolog la Universitatea din Quebec din Montreal, într-un comunicat. Rezultatul ar putea reprezenta un mecanism prin care COC ar putea afecta reglarea emoţiilor la femei, scriu autorii.
Studiul cercetătorilor canadieni
Echipa canadiană a studiat adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse între 23 şi 35 de ani, inclusiv 139 de femei: 62 care foloseau în prezent COC, 37 care folosiseră anterior doar COC şi 40 care nu folosiseră niciodată contraceptive hormonale. Eşantionul total a inclus şi 41 de bărbaţi.
Întrucât femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să aibă tulburări de anxietate şi de stres, cercetătorii au comparat aceste grupuri pentru a vedea dacă utilizarea COC a fost legată de modificări pe termen scurt sau lung la nivelul creierului şi dacă există diferenţe între sexe.
Oamenii de ştiinţă au măsurat nivelurile de hormoni sexuali naturali şi sintetici în saliva participanţilor şi au folosit imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM) pentru a le scana creierul, analizând în special regiunile implicate în procesarea fricii.
Ei au descoperit că nivelurile hormonilor sexuali naturali şi sintetici au fost legate de modificări ale dimensiunii şi grosimii vmPFC în comparaţie cu aceeaşi anatomie la bărbaţi. Cu toate acestea, doar femeile care foloseau contraceptive orale au avut un vmPFC mai subţire decât cel al bărbaţilor.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că structura într-o regiune a creierului care promovează frica – cortexul cingular anterior dorsal (dACC) – a variat între bărbaţi şi femei. Acest lucru a fost vizibil indiferent de utilizarea COC, subliniind un mod în care hormonii sexuali produşi în mod natural pot influenţa structura creierului.
Rezultatele cercetării
Rezultatele, conform cărora bărbaţii au un volum dACC mai mic decât femeile şi un vmPFC mai gros decât cele care iau COC, pot reprezenta vulnerabilităţi structurale la psihopatologiile care afectează predominant femeile, scrie echipa.
În mod specific, un dACC mai mare ar putea reprezenta o predispoziţie feminină la promovarea fricii, în timp ce utilizarea COC ar putea exacerba această vulnerabilitate prin inducerea potenţială a unei subţieri a unei regiuni care inhibă frica, cum este zona vmPFC din creier, scriu autorii.
De asemenea, cercetătorii au constatat că acest efect pare să dispară atunci când utilizarea COC încetează, deşi subliniază că sunt necesare mai multe cercetări pentru a aprofunda acest impact.
Doar pentru că o regiune a creierului îşi schimbă dimensiunea nu înseamnă neapărat că există efecte negative. Nu putem trage concluzii ferme cu privire la emoţiile sau comportamentul unui individ pe baza constatărilor privind structura creierului, spun cercetătorii.
Excluderea femeilor din studii pe animale şi pe oameni contribuie la anumite lacune privind motivele pentru care femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să aibă tulburări legate de anxietate şi stres. Această subreprezentare a femeilor se datorează, în primul rând, percepţiei că modificările hormonilor sexuali ar face ca rezultatele să fie mai variabile. Prejudecata în favoarea studierii bărbaţilor poate duce la consecinţe destul de grave, avertizează specialiştii.
„Atunci când fetelor şi femeilor li se prescriu COC, ele sunt informate cu privire la diverse efecte secundare, de exemplu asupra faptului că hormonii pe care îi vor lua le pot opri ciclul menstrual şi vor împiedica ovulaţia”, explică Brouillard. „Obiectivul muncii noastre nu este de a contracara utilizarea contraceptivelor orale combinate, dar este important să fim conştienţi de faptul că acestea pot avea un efect asupra creierului”, a precizat ea.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰