Analiză The Guardian: Ce ascunde precauția Europei față de vaccinul Oxford/AstraZeneca
Dovezile cu privire la efectele secundare sunt slabe, dar guvernele au și alți factori de luat în considerare, relatează The Guardian.
De Georgiana Dulgheru la 16.03.2021, 15:53Într-o analiză cu privire la situația vaccinului anglo-suedez Oxford/AstraZeneca, publicația britanică The Guardian subliniază că țările din Europa care au decis suspendarea folosirii serului acționează ”din prea multă precauție” - asta în măsura în care Agenția Europeană a Medicamentului și Organizația Mondială a Sănătății sfătuiesc oamenii să-l facă în continuare. Au fost raportate câteva cazuri de cheaguri de sânge la persoane vaccinate recent și o afecțiune rară numită și trombocitopenie. Asta implică scăderea numărului de trombocite (plachete sanguine) și poate cauza hemoragii. Au fost raportate decese în Austria și Italia fapt care a dus la suspendarea unui lot de vaccin din cauză că ar fi contaminat. Apoi încă un deces cauzat de trombocitopenie a fost semnalat în Norvegia, împreună cu 3 pacienți tratați.
În timp ce guvernele europene suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, mulți cercetători își dau ochii peste cap. EMA și OMS investighează incidentele, dar până acum nu există nicio dovadă că acestea ar fi cauzate de vaccin. Experții spun că numărul de cazuri cu cheaguri de sânge și trombocitopenie la persoanele vaccinate nu este mai mare decât la populația care nu a fost vaccinată. Organizația Internațională pentru Tromboză și Hemostază, care reprezintă experți din toată lumea, a spus vineri că: ”Numărul mic de evenimente trombotice în comparație cu milioanele de vaccinuri anti Covid-19 administrate nu sugerează o legătură directă.” Cu alte cuvinte, cheagurile de sânge sunt normale, dar nu sunt normale la persoanele care s-au vaccinat împotriva Covid, din datele de până acum. Ei recomandă ca până și persoanele cu istoric de cheaguri de sânge sau care iau medicamente anticoagulante să facă vaccinul.
În UK, autoritatea care reglementează vaccinarea și imunizarea și care consiliază guvernul a avut un mesaj solid: ”UK a administrat până acum 11 milioane de doze AstraZeneca și nu a existat o diferență demonstrabilă în numărul de cazuri de cheaguri de sânge de la debutul imunizării” - a spus profesorul Anthony Harden.
Compania AstraZeneca a spus că au existat 15 evenimente trombotice - tromboză venoasă profundă - și 22 cazuri de embolism pulmonar - cheaguri de sânge în plămâni - în UE și UK până pe 8 martie. ”Este mult mai scăzut decât ne-am aștepta să se întâmple natural la același număr de oameni din populația generală și este similar cu rezultatele celorlalte vaccinuri anti Covid-19” a spus compania anglo-suedeză într-un comunicat. Dar aceste argumente nu par să spargă gheața pentru guvernele din Europa. Mai sunt și alți factori în joc. Unul este că nimeni nu poate să excludă efecte secundare foarte rare pe baza testelor care au implicat zeci de mii de oameni.
- Valeriu Gheorghiță: Decizia de a continua vaccinarea cu AstraZeneca a fost cea mai grea de până acum. 33.000 de...
- Românii se vaccinează în continuare cu AstraZeneca, în ciuda îngrijorărilor din alte state europene
- Florin Cîțu, despre vaccinarea cu AstraZeneca în România: Este o decizie bună, luată de specialiști
A existat un astfel de caz în timpul pandemiei de gripă porcină din 2009. S-a descoperit apoi că unul din 55.000 de persoane vaccinate cu un vaccin numit Pandemrix a cauzat narcolepsie la copii. Aproape 100 de persoane suferă în UK de această tulburare, caracterizată printr-o somnolență excesivă în timpul zilei. Din acest motiv, cazurile care nu arată a fi cheaguri de sânge obișnuite vor fi analizate cu și mai mare atenție. În Danemarca, o persoană de 60 de ani care a decedat a avut ”simptome foarte neobișnuite”, potrivit relatărilor. Și Norvegia a tratat persoane cu ”simptome neobișnuite.”
Guvernele, spre deosebire de organizațiile științifice, trebuie să cântărească și alte date. Se îngrijorează de nivelul de încredere al publicului - atât în vaccin cât și în modul în care miniștrii gestionează aceste îngrijorări. Există o lungă istorie de suspiciuni publice cu privire la companiile farmaceutice care a contribuit la eșecul vaccinului pentru gripa porcină. Franța a cumpărat milioane de doze, pe care oamenii le-au refuzat. De asemenea, are rate mici de vaccinare pentru rujeolă, oreion si rubeolă la copii.
În acest timp, Germania a fost prima țară care nu a autorizat la început vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani cu AstraZeneca, considerat ineficient pentru această categorie. Asta a indicat o abordare mult mai precaută decât restul țărilor. Dar mai sunt și alți factori care au dus la suspedarea vaccinului în UE. În UK sunt stocuri de ser, în Europa, nu. AstraZeneca a scăzut iar numărul dozelor de vaccin promis la 30 de milioane în primele 4 luni, adică o treime din ce a promis la început. E ușor să suspenzi vaccinul în Europa dacă nu-l ai oricum în cantități mari.