Simptome „extrem de neobișnuite” la o daneză de 60 de ani, care a murit după ce a primit vaccinul AstraZeneca
O daneză de 60 de ani, care a murit de tromboză după ce a primit vaccinul AstraZeneca, a prezentat simptome „extrem de neobișnuite”, anunţă Danish Medicines Agency.
Se pare că femeia prezenta un număr scăzut de trombocite şi cheaguri de sânge în vasele mici şi mari, dar şi sângerări. Programele europene de vaccinare au fost agitate în ultimele două săptămâni din cauza raportărilor conform cărora beneficiarii vaccinului AstraZeneca au suferit de tromboză.
Agenția Europeană pentru Medicamente susţine că nu există niciun indiciu că evenimentele neplăcute din ultima vreme ar fi cauzate de vaccinare, o opinie care a fost reluată, vineri, şi de Organizația Mondială a Sănătății.
Fără indicii legate de vaccinarea cu AstraZeneca
AstraZeneca a declarat, duminică, că naliza datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie.
Compania AstraZeneca a redactat un comunicat de presă prin care dorește să ofere reasigurarea cu privire la siguranța vaccinului COVID-19, pe baza dovezilor clare științifice.
Potrivit companiei, o analiză atentă a tuturor datelor disponibile privind siguranța de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană (UE) și Marea Britanie cu vaccin COVID-19 AstraZeneca nu a evidențiat un risc crescut de embolie pulmonară, tromboză venoasă profundă (TVP) sau trombocitopenie, în niciun grup definit de vârstă, sex, lot sau o anumită țară.
Olanda a suspendat şi ea vaccinarea cu AstraZeneca
Olanda a suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca din cauza posibilelor sale efecte secundare. Alte ţări, precum Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Islanda și Thailanda au oprit deja utilizarea serului produs de firma anglo-suedeză.
Guvernul olandez a declarat că măsura, care va dura până cel puțin pe 29 martie, este o măsură de precauție, potrivit BBC News.
Ieri, Irlanda a luat o decizie similară, pe fondul rapoartele de efecte adverse la adulți în Norvegia. Asta, deşi Organizația Mondială a Sănătății spune că nu există nicio legătură între vaccin și riscurile de a dezvolta cheaguri de sânge. Iar Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), care efectuează în prezent o analiză a incidentelor, spune că beneficiile vaccinului continuă să depășească riscurile sale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰