Analize gratuite în cel mult 5 zile pentru femeile gravide, indiferent de perioada lunii sau plafoanele CNAS. Proiect de lege USR
USR depune la Parlament un proiect de lege care prevede ca femeile însărcinate şi cele care tocmai au născut să poată face în termen de cinci zile de la prescriere analizele gratuite care le sunt deja garantate prin lege şi să nu depindă de plafoanele impuse de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, au anunţat, marţi, deputaţii Oana Ţoiu şi Adrian Wiener.
De Redactia Observator la 20.02.2024, 15:14"Depunem astăzi, împreună cu medicul şi deputatul Adrian Wiener, această lege care va permite femeilor însărcinate şi femeilor care tocmai au născut să aibă analizele gratuite care le sunt deja garantate prin lege şi în practică, deoarece este setat termenul de cinci zile ca aceste analize să fie realizate, pentru că în sarcină ele nu pot să fie amânate decât cu consecinţe. Nu poţi să amâni momentul în care naşti, nu poţi să amâni trimestrul în care sunt necesare să fie făcute pentru a identifica aceste riscuri", a explicat Oana Ţoiu, la Parlament.
Ea a adăugat că proiectul clarifică şi modalitatea de finanţare suplimentară.
"Se clarifică şi modalitatea în care finanţarea adiţională din contractul cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este asigurată laboratoarelor, astfel încât ceea ce se întâmplă astăzi în practică şi anume că mamelor li se spune că da, au dreptul la aceste analize gratuite, dar nu mai sunt bani, să vină peste o lună şi apoi să vină peste încă o lună duce la mortalitatea infantilă între cele mai mari din Uniunea Europeană", a menţionat deputata USR.
Mortalitatea infantilă s-a dublat în ultimii ani în România, argumentează Oana Ţoiu
- Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în...
- Kinetoterapia în timpul sarcinii poate face minuni pentru gravide. Efectele se resimt şi după naştere
- Regula pe care puţini români o respectă la supermarket, deşi riscă amenzi de până la 1.000 de lei. "Este de...
"Harta deceselor bebeluşilor se suprapune adesea pe comunităţile vulnerabile, ceea ce înseamnă că nu toate mamele au banii pe care să-i scoată din buzunar dacă vor aceste analize urgent şi dacă medicul le cere asta. Mai mult decât atât, în luna ianuarie a acestui an, guvernarea a încasat un milion de euro din taxa pe boală doar de la mamele care au sarcini cu risc maternal şi de la cele care tocmai au născut", a mai susţinut Ţoiu.
"Legea noastră care setează termenul de cinci zile, modalitatea de finanţare suplimentară şi garantează acelaşi acces pe care ştim din practică că îl au acum bolnavii care au boli grave, asigură nu doar drepturile în practică pentru aceste mame, ci şi în timp o monitorizare a sănătăţii acestora care să se ducă la scăderea mortalităţii infantile", a adăugat deputata USR.
La rândul său, deputatul Adrian Wiener a spus că România este pe primele locuri în privinţa mortalităţii materne şi infantile din cauza faptului că o mare parte dintre naşteri sunt în atenţia medicilor chiar la momentul producerii lor.
"Proiectul pe care îl depunem va aduce schimbare majoră în ceea ce priveşte monitorizarea sarcinii şi a lăuziei. România este pe primele locuri în ceea ce priveşte mortalitatea maternă şi infantilă tocmai pentru că o mare parte dintre naşteri sunt văzute de obstetrician şi sunt în atenţia medicilor chiar la momentul naşterii. Acest lucru se întâmplă din păcate în România din mai multe considerente, unul dintre ele fiind şi accesul la analizele şi la consultaţiile periodice. De altfel, sunt necesari foarte mulţi paşi pentru ameliorarea acestei stări de fapt, printre care şi creşterea numărului de mediatori sanitari, de exemplu, sau de asistenţi medicali comunitari pentru populaţiile vulnerabile", a precizat Wiener.
Conform acestuia, proiectul aduce la nivel de "monitor" investigaţiile, astfel încât să nu mai depindă de plafoanele impuse de casa de asigurări furnizorilor de servicii şi să fie făcute în termen de cinci zile de la momentul prescrierii, aşa cum se întâmplă pentru diabet, cancer, boli cerebro-vasculare sau neurologice.