Antena Meniu Search
x

Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în ianuarie din taxa pe boală

Senatul a eliminat taxarea cu 10% a concediilor medicale. Taxa pe boală, aşa cum a fost numită, a fost introdusă de ministrul Finanțelor, liberalul Marcel Boloş, la finalul anului trecut. Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro, potrivit USR. Din această sumă, 500.000 de euro ar fi fost luați de la pacienții care au cancer. Inițial, Guvernul voia eliminarea impozitului doar pentru pacienţii oncologici şi mamele gravide, dar ar urma să fie eliminat complet. 

de Redactia Observator

la 13.02.2024, 11:09

Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în ianuarie din taxa pe boală
Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în ianuarie din taxa pe boală - Inquam Photos / Malina Norocea

Plenul Senatului a adoptat, luni, cu amendamente, OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare. A fost eliminată taxarea cu 10% a concediilor medicale. Iniţial, Guvernul prevăzuse prin OUG 115/2023, care a primit luni raport de admitere cu amendamente din partea comisiilor raportoare şi vot din partea plenului, impozitarea acestor concedii cu 10% de la 1 ianuarie. Au fost înregistrate 73 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi 31 de abţineri, potrivit Agerpres. 

Preşedintele Comisiei de apărare Senatului, Nicoleta Pauliuc (PNL), a subliniat că Senatul îndreaptă "o eroare" şi a recomandat instituţiilor abilitate "să fie mai atente dacă există tentative de fraudă" în domeniul concediilor medicale.

Întrebată despre posibilitatea ca "eroarea" din Ordonanţa 115/2023 să fie îndreptată săptămâna acesta de Guvern, printr-o altă ordonanţă, pentru ca intrarea în vigoare a actului normativ să fie imediată şi nu întârziată de parcurgerea întregului circuit parlamentar, Pauliuc a precizat că importantă este remedierea erorii, indiferent de calea legislativă adoptată.

Senatorul USR Ştefan Pălărie a susţinut că Ordonanţa 115/2023 ar putea fi "uşor numită ordonanţa austerităţii şi amanetării viitorului României". "Cu această ordonanţă fatală aţi omorât orice şansă de modernizare a României, pentru că aţi vândut-o pe privilegii, pensii speciale, ministere care nu fac nimic, ca cel al Familiei, şi sinecuri pentru oamenii de la partid", a spus Pălărie. OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Pe acelaşi subiect

USR: Guvernul a strâns din taxa pe boală peste 10 milioane euro în ianuarie 2024

PNL se laudă că va elimina "taxa pe boală", pe care tot ei au introdus-o, şi care deja a încasat numai în ianuarie 10 milioane euro de la mame și părinții cu copii bolnavi de cancer, a acuzat USR.

Taxa pe boală trebuie scoasă, integral, urgent! Doar în ianuarie, din această taxă, PSD şi PNL au luat 10 milioane de euro de la oamenii suferinzi. Din taxa pe boală introdusă de ministrul PNL al Finanţelor la finalul anului trecut, Guvernul a strâns în ianuarie 2024 peste 10 milioane de euro. Din această sumă, 500.000 de euro au fost luaţi de la pacienţii care au cancer, potrivit unui comunicat de presă transmis de USR

Fiecare zi în care Parlamentul ezită să corecteze aberaţia concepută de PNL este o zi în care bolnavii pierd bani. Primul pas corect a fost făcut astăzi, sub presiunea USR şi a societăţii civile, în Senat, dar este necesară urgentarea procedurii parlamentare. Senatorii din comisiile pentru Muncă şi Buget-Finanţe au adoptat un amendament prin care au eliminat "taxa pe boală" din actul normativ, susţine USR. 

Amendamentul de eliminare a "taxei pe boală" a fost asumat de toate partidele şi a fost votat în unanimitate, potricit USR. "Amânarea cu o săptămână a dezbaterilor pe această chestiune, aşa cum au vrut PSD şi PNL, a făcut ca 5.000 de mame să aibă venituri mai mici. Doar de la mame cu copii mici, de la bolnavi de cancer, de la persoane care se recuperează după accidente de muncă, statul a luat nu mai puţin de 2 milioane de euro. Restul, până la 10 milioane de euro, s-a luat de la pacienţii cu alte tipuri de afecţiuni. Nu poţi să pedepseşti tu, stat, zeci de mii de oameni suferinzi că nu eşti în stare să controlezi fraudarea banului public şi abuzarea sistemului. În primul trimestru din 2023, autorităţile au efectuat doar 36 de controale, la peste 2 milioane de concedii medicale şi a recuperat o sumă infimă de bani", a spus Oana Ţoiu.

"USR a atras atenţia încă din decembrie 2023 că "taxa pe boală" este o aberaţie, iar în ianuarie 2024 a sesizat Avocatul Poporului şi, chiar în prima zi a noii sesiuni parlamentare, a depus o iniţiativă legislativă care să elimine această nouă taxă aberantă.Votul de azi este o victorie pentru angajaţii bolnavi şi familiile lor! După opt săptămâni de presiune, PNL şi PSD au cedat şi au acceptat eliminarea taxei pe boală. Urmează votul în Plen şi la Camera Deputaţilor" a mai transmis USR. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri politice » Senatul a votat eliminarea impozitului de 10% pe concediile medicale. USR: Guvernul a strâns 10 milioane euro în ianuarie din taxa pe boală