Asistentele și infirmierele demisionează pe capete. Medicii recunosc că situația devine îngrijorătoare: "Epuizare, burnout"
Misiunea imposibilă pentru asistentele din spitalele de stat. Pentru că tot mai multe şi-au dat demisia şi nu se mai pot face angajări, cele rămase muncesc non-stop, fără libere sau concedii. Cei care au de suferit sunt pacienţii. Iar medicii şi asistentele recunosc: din cauza epuizării, se poate ajunge foarte uşor la greşeli.
De Andreea Petrescu la 28.11.2022, 21:21Valentina este asistentă medicală la Spitalul Marie Curie și lucrează aici de doi ani. Ultima perioadă a fost un coşmar. Unei colege la fel de epuizate i s-a făcut rău.
Valentina Păsăroiu, asistentă: Voi veni şi voi fi şi pe 1 de noapte. Singura variantă a fost să-mi duc copilul la mama şi să mă prezint la serviciu.
Multe asistente nici nu mai ştiu când e zi şi când e noapte. Muncesc non-stop.
Bianca Tănase, SANITAS: Colegii nu își pot lua concediile, timpul de repaus săptămânal nu este respectat. Ceea ce duce la o suprasolicitare care afectează actul medical.
- Românii, printre europenii care evită cel mai mult vizita la medic. O soluție ar putea veni din partea angajatorilor
- Boala cu o creştere spectaculoasă de cazuri după pandemie. Medic: "Foarte probabil acest lucru este cauzat de COVID"
- Reacţia unui medic american, ajuns în România. Ce i-a convins pe mulţi turişti străini să petreacă aici de...
În multe secții, în care sunt internați chiar și 30 de copii, sunt de multe ori doar două asistente și o infirmieră pe tura de noapte.
Andreea Petrescu, reporter Observator: Aici la Spitalul Marie Curie din Bucureşti, numai în ultima lună, pe o singură secţie, patru asistente medicale şi-au dat demisia. Cel puţin până acum, niciuna nu a fost înlocuită.
Lipsa personalului medical din spitale se răsfrânge asupra pacienţilor
Cristina e internată de 10 zile cu băiatul de 5 ani care a făcut în același timp viroză și enterocolită. De multe ori, pleacă de lângă copil în căutarea unei asistente.
Cristina, mamă: Întârzie foarte mult, uneori se blochează perfuzia. A durat două ore.
La Insitutul Marius Nasta, asistentele şi infirmierele demisionează pe capete. În ultimele luni, sunt peste 20 de demisii.
Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: În laboratorul de imagistică nu mai avem îngrijitoare. De multe ori asistență trebuie să facă şi treaba infirmierei. Am trimis un memoriu către Guvern pentru deblocarea a 100 de posturi.
Gabriel Nistor, medic Matei Balș: Epuizare, burnout, un volum imens de prezentări.
Angajările în sistemul public au fost sistate până la sfârșitul anului. Deblocarea se poate face doar punctual, cu dispoziție de la Guvern.