Cât de periculos poate deveni consumul de fructe. Ce ne recomandă nutriţioniştii
Este sezonul cireşelor şi căpşunilor proaspete, iar abundenţa de fructe româneşti delicioase ne face să uităm de măsură. Nutriționiștii ne avertizează însă, excesele nu sunt bune, oricât de gustoase ar fi, chiar şi sănătoasele fructele pot deveni periculoase pentru cei cu probleme de sănătate preexistente.
De Clara Mihociu la 22.05.2024, 18:17De pe această plantație de căpșuni, de lângă Iași, se culeg o dată la două zile peste 500 de kilograme de fructe. Delicioase şi sănătoase, fructele de aici nu duc deloc lipsă de cumpărători.
Marius Lungu, producător local: Avem persoane care chiar fac cure de slăbire cu fructele noastre, care administrează copiilor, bebeluşilor pentru a-i introduce fructele în alimentaţie.
Clara Mihociu, reporter Observator: Pentru persoanele care vor o experienţă culinară completă în materie de fructe, există şi plantaţii care permit accesul clienţilor aici, să şi le culeagă singuri. Desigur, pentru un kilogram de căpşuni culese de pe o astfel de plantaţie crescute, cât mai natural, plătim ceva mai mult decât la piaţă - 25 de lei pe kilogram.
Cât de periculos poate deveni consumul de fructe
Aroma este însă aceea care - pe pofticioşi - îi face să nu se poată opri. Greşit, spun nutriţioniştii care susţin că fructele sunt bune doar cu măsură.
Tânără: Trei porţii să zicem, că eu nu mănânc mult. Le tai micuţe şi mi le pun într-un bol cu mai multe fructe şi aşa le mănânc.
Ionuț Ignat, nutriționist: O servire plină de căuşul palmei este suprasuficientă, după fiecare masă, deci trei serviri pe zi, n-ar trebui să constitue absolut nicio problemă.
Şi oricât de inofensive ar părea, fructele pot deveni un pericol pentru cei care suferă de diabet, boli renale sau alergii severe.
Dr Ionuț Nistor, medic primar nefrologie, Spitalul Parhon Iași: Pentru oamenii sănătoşi, este indicat să consume fructe, legume proaspete. Apare o problemă şi uneori sunt ameninţătoare de viaţă în cazul pacienţilor cu eficienţă renală avansată, cu boală cronică de rinichi, pacienţi care fac hemodializă.
Atât cireșele cat și căpșunile conţin vitamine necesare unui stil de viaţă sănătos. Căpșunile aduc un aport de vitamina B 6, vitamina C și magneziu, în vreme ce cireșele sunt un cocktail de vitamine, minerale și antioxidanți. Aşa că un consum moderat este chiar indicat.
Vânzător piață: Sunt multe persoane care vin chiar în fiecare zi şi cumpără.
Bărbat: Săptămânal iau de obicei şi când e sezonul. Într-o zi dacă ne punem, îs gata.
Avantajul este că preţurile, în această perioadă, sunt accesibile. În pieţe (carton) cireşele şi căpşunile se pot cumpăra şi cu 10 lei kilogramul. Pe lângă asta, specialiştii sunt de acord că fructele locale şi de sezon sunt întotdeauna mai bune decât cele importate.