Ce sunt fructele liofilizate. Ce beneficii au şi cum se obţin
Tot mai mulţi români au început să-şi dezvolte orizontul, în ultimii ani, iar acest lucru s-a întâmplat inclusiv într-un domeniu precum alimentaţie, astfel că a crescut numărul celor care au început să parieze pe fructele liofilizate.
Mulţi români au început să aibă grijă de dieta lor, astfel încât să obţină diferite avantaje precum creşterea speranţei de viaţă sau îmbunătăţirea stilului de viaţă.
Printre cei care au tot mai mare grijă de dieta lor se regăsesc şi cei care au început să consume, din ce în ce mai mult, fructe liofilizate, practic, fructe păstrate în anumite condiţii.
Ce înseamnă liofilizarea fructelor
Procesul de liofilizare a fructelor presupune uscarea fructelor prin congelare, dar vorbim despre un proces executat în aşa fel încât fructele să-şi păstreze aroma, culoarea şi vitaminele.
Mai mult, procesul de liofilizare a fructelor presupune îndepărtarea nivelului de apă din fructe astfel încât fructul să se menţină perfect crocant chiar şi după liofilizarea lui.
Diferenţa dintre fructele liofilizate şi uscate
Conform specialiştilor, diferenţa dintre fructele liofilizate şi fructele uscate este una de nuanţă. Prin deshidratare, apa din fructe este eliminată în proporţie de 90-95%, în timp ce prin liofilizare apa este eliminată în proporţie de 98-99%.
Şi, în condiţiile în care cu cât procentul eliminat este mai mare, cu atât durata de viaţă a fructului este mai mare, putem spune că, prin liofilizare, obţinem fructe care se strică mai greu în timp, decât prin uscare.
Ce beneficii au fructele liofilizate
Consumul de fructe liofilizate oferă numeroase beneficii. Unul deja l-am mai menţionat. Fructele au un termen mai lung de valabilitate. De asemenea, fructele liofilizate sunt o alternativă mai sănătoasă la dulciurile tradiţionale.
Pe de altă parte, fructele liofilizate au miros şi gust asemănător cu fructele proaspete şi, nu în ultimul rând, pot fi luate la pachet oriunde în lume, într-o eventuală punguţă sau caserolă.
La ce se pot folosi
Fructele liofilizate pot fi folosite în diferite ocazii. De exemplu, pot fi utilizate pentru decorarea unor deserturi sau pot fi utilizate ca o gustare luată pe fugă, între două probleme de rezolvat la locul de muncă.
Conform gymbeam.ro, fructele liofilizate pot fi folosite şi în rețetele de smoothie-uri, băuturi, în prepararea de înghețată de casă, în rețetele de copt și alte bunătăți. Nu în ultimul rând, trebuie să ştiţi că fructele liofilizate oferă un plus masiv de energie şi sunt cunoscute şi drept fructele astronauţilor, putând fi consumate de aceştia în diferite zboruri.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰