Antena LIVE

Curs valutar

Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel mondial. Medicii sunt alarmaţi: Trebuie să descoperim de ce

Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel global, fenomenul nedumerind medicii, potrivit Wall Street Journal. Ratele de diagnostic în Statele Unite au crescut în 2019 la 107,8 cazuri la 100.000 de persoane sub 50 de ani, o creștere de 12,8% față de 95,6 în anul 2000. Un studiu publicat în BMJ Oncology anul trecut a raportat o creștere semnificativă la nivel global a cancerelor la persoanele sub 50 de ani, cu cele mai mari rate în America de Nord, Australia și Europa de Vest.

De la 12.01.2024, 10:57
WhatsApp
Cazurile de cancer în rândul tinerilor au explodat la nivel modial. Medicii sunt alarmaţi: Trebuie să descoperim de ce Shutterstock

Medicii sunt într-o cursă contracronometru să descopere cauzele acestui fenomen alarmant și cum să îi identifice pe tinerii care prezintă un risc crescut. Ei suspectează că schimbările care afectează modul în care trăim - mai puțină activitate fizică, mai multe alimente ultra-procesate, noi toxine - au crescut riscul de îmbolnăvire pentru generațiile mai tinere.

"Pacienții devin tot mai tineri", spune dr. Andrea Cercek, care coordonează un program pentru pacienții cu cancer gastrointestinal debutant la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. "Probabil că există o schimbare de mediu, fie în alimentația noastră, fie în medicamentele noastre, fie în ceva ce încă nu am identificat".

Rata de deces din cauza cancerului în Statele Unite a scăzut cu o treime din 1991, datorită numărului în scădere al fumătorilor și a îmbunătățirilor privind tratamentul. Screening-ul pentru depistarea mai devreme a cancerelor, inclusiv a cancerului de sân, a contribuit, de asemenea, la această scădere.

Cu toate că această boală afectează, în continuare, mai des persoanele în vârstă decât pe cele tinere, creșterea cancerelor debutante este o realitate tot mai dură. Unul din cinci pacienți noi cu cancer colorectal în 2019 avea sub 55 de ani, aproape dublu față de 1995. Acești pacienți mai tineri sunt adesea diagnosticați în stadii avansate. Rata de deces din cauza cancerului colorectal în rândul pacienților cu vârsta peste 65 de ani scade, dar pentru cei sub 50 de ani, crește.

Pe acelaşi subiect

Medicii sunt din ce în ce mai alarmaţi

"Vedem tot mai mulți tineri care nu se încadrează în tiparul clasic, conform căruia cancerul este o boală a îmbătrânirii", a declarat dr. Monique Gary, director medical al programului de cancer la Grand View Health din Pennsylvania. În speranța de a identifica cazurile mai devreme, grupurile medicale au redus la 40 de ani vârsta recomandată pentru începerea screening-ului pentru cancerul de sân și la 45 de ani pentru cancerul colorectal. Unii oameni care sunt diagnosticați într-un stadiu avansat sunt încă prea tineri pentru ca astfel de screening-uri să fie recomandate.

Medicii sunt disperați să afle ce îi expune pe oameni la un risc atât de mare. "Dacă nu înțelegem acum ce se întâmplă, există încă o întreagă generație care va trebui să se confrunte cu această problemă", a declarat dr. Kimmie Ng de la Dana-Farber.

Studiile sugerează că riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer la o vârstă fragedă a crescut pentru fiecare generație născută începând cu anii 1950. Un studiu a constatat că persoanele născute în anii 1990 prezintă un risc dublu pentru cancerul de colon debutant și de patru ori mai mare pentru cancerul rectal, în comparație cu persoanele născute în jurul anului 1950.

"Trebuie să descoperim de ce", a spus Ahmedin Jemal, autor al studiului și vicepreședinte senior la American Cancer Society. "Altfel, progresul pe care l-am realizat în ultimii 50 de ani s-ar putea opri sau inversa."

Cancerul debutează cu mutații genetice care determină celulele să se înmulțească în mod necontrolat, răspândindu-se și formând tumori. Aceste mutații se acumulează odată cu înaintarea în vârstă, așa că și riscurile de cancer cresc. Totuși, pentru mai mulți tineri, ceva declanșează această cascada de producție celulară haotică mai devreme.

"Suntem tot mai puţin sănătoşi"

Cercetătorii examinează posibile cauze, de la stiluri de viață inactive la microplastice. Oncologii au descoperit un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal la o vârstă fragedă în rândul femeilor care petreceau mult timp uitându-se la televizor. Consumul de băuturi îndulcite în timpul liceului a fost, de asemenea, corelat cu un risc mai mare. Chiar și nașterea prin cezariană a părut să lege un alt grup de femei cu un risc mai mare de a dezvolta cancer colorectal în mod timpuriu.

Alimentele prăjite și cele procesate sunt avute în vedere în alte studii privind cancerul colorectal debutant, în timp ce dietele bogate în fibre, fructe și legume probabil că scad riscurile. Cancerul, inclusiv cel colorectal, de sân și pancreatic, a fost legat de obezitate, iar studiile susțin o legătură între excesul de greutate și unele cancere debutante.

Dar medicii au declarat că obezitatea și stilul de viață nu pot explica în întregime situația persoanelor care ajung în clinica lor. "Mulți dintre pacienții tineri sunt foarte sănătoși", a spus dr. Y. Nancy You, un chirurg de cancer colorectal la University of Texas MD Anderson Cancer Center din Houston.

Unii medici suspectează că expunerile la factori cauzatori de cancer ar putea să fi început în copilăria pacienților, lucru dificil de urmărit. Spre deosebire de situația din secolul al XX-lea, când fumatul a crescut numărul de decese cauzate de cancerul pulmonar, medicii bănuiesc că nu există un singur carcinogen responsabil pentru tendințele actuale. Unii se tem că creșterea riscului de cancer la tineri este un semn al unor probleme mai profunde. "Este parte a unei tendințe mai ample, suntem din ce în ce mai puțin sănătoși?" se întreabă dr. Sachin Apte, șeful departamentului clinic la Huntsman Cancer Institute de la University of Utah.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cancer boala medici
Întrebarea zilei
Copiii voştri întâmpină probleme în a-şi găsi un loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025