Ce este fobia de şcoală, afecţiunea de care suferă tot mai mulţi elevi. Copiii pot avea reacţii fizice necontrolate
Cu toţii ne-am dorit măcar o dată în viaţă să chiulim de la şcoală sau să scăpăm de o lucrare de control pentru care nu am studiat. Însă, atunci când teama de profesori şi de note devine permanentă, aceasta se poate transforma rapid într-o boală. Deşi pare o glumă, specialiştii ne avertizează că fenomenul fobiei de şcoală este cât se poate de real şi poate avea consecinţe grave.
De Daciana Cordoş la 24.01.2025, 09:41De câte ori nu aţi auzit fraza: "Nu te mai preface că eşti bolnav pentru a chiuli de la şcoală". Deşi, în majoritatea timpului, părinţii asociază fobia de şcoală cu lenea, de fapt vorbim despre o afecţiune.
"Părintele sau dascălul de la clasă trebuie să semnalizeze că e o suferinţă reală. Trebuie obligatoriu consultat un specialist de neuropsihiatrie infantilă. Şi atunci, în echipă, lucrurile se pot aşeza. Consilierul şcolar îşi are un rol foarte important, pentru că el sprijină readaptarea copilului la mediul şcolar", spune Svetlana Milencovici, director al Centrului Judeţean de Asistenţă Educaţională.
În cele mai multe situaţii, din cauza acestei tulburări, copiii pot avea reacţii fizice necontrolate. "De regulă apar probleme care ţin de alimentaţie. Copilul are diaree, copilul vomită sau refuză să se alimenteze. Apare un plâns facil în orice moment al zilei, în mod special atunci când trebuie să meargă la şcoală, chiar în perioada în care se pregăteşte pentru şcoală. Pot să apară probleme de somn", explică Svetlana Milencovici.
Factorii care pot declanşa fobia şcolară
Însă, pentru ca elevul să îşi poată continua studiile, inspectoratele şcolare sunt nevoite să asigure copiilor diagnosticaţi cu această afecţiune profesori la domiciliu.
"Avem 16 elevi care sunt diagnosticaţi cu fobie şcolară şi care sunt supuşi unui tratament sau învăţământului la domiciliu", declară Marius Gondor, inspector-şef al ISJ Arad.
Iar specialiştii spun că declanşarea acestei boli poate avea varii motive.
"Una dintre cauzele care explică acest lucru este şi interacţiunea copiilor cu mediul online, faptul că petrec foarte mult timp în faţa telefonului. Joacă jocuri online şi aşa mai departe", afirmă Ana Gavrilă, consilier şcolar.
Psihiatrii avertizează însă că numărul elevilor care suferă de fobie şcolară poate fi mult mai mare. Puţini părinţi sunt însă dispuşi să recunoască aceste simptome şi să ceară ajutor specializat.