Video Medicamentele vitale care lipsesc din farmacii de aproape o lună. Bolnavii, disperaţi: "Nu trebuie să supraviețuim?"
Criză de proporţii în farmacii: sute de medicamente lipsesc de aproape o lună. Bolnavii de cancer şi cei cu probleme cardiace sunt cei mai afectaţi. Farmaciştii vorbesc despre pacienţi în situaţii disperate.
De la începutul anului, sute de medicamente sunt indisponibile în farmaciile din toată ţara.
"Picături de ochi pentru glaucom lipsesc, anumite medicamente care se eliberează pe rețete speciale, pentru boli endocrine sunt fiole lipsă. Nu există substanța activă să se fabrice, producătorul nu a adus suficiente, au dispărut alte medicamente care erau similare, nu au făcut față cererii în plus, export paralel", declară Beatrice Speteanu, farmacist șef.
Lipsa medicamentelor le poate pune viaţa în pericol
Bolnavii care supravieţuiesc doar cu ajutorul medicamentelor sunt disperaţi. O singură zi fără tratament le poate pune viața în pericol.
- De ce nu trebuie să avem încredere în ChatGPT în cazul tratamentelor pentru dureri. Explicaţia unei farmaciste
- Mămicile care își scot copiii la plimbare pe frig, ca să le întărească sistemul imunitar. O practică...
- Tabel cu boli pentru pensionare pe caz de boală
- Secretul din spatele alergiei la veninul de albine. Ce au descoperit cercetătorii din Australia
- Pericolul pentru sănătate ascuns în preţurile mici. Semnalele de alarmă trase de specialişti în privinţa...
"Din această clasă terapeutică nu mai avem decât două molecule, una singură injectabilă, care și aceasta se găsește greu. Taie, rămânând semaglutida orală. Forsiga și giardians, care s-au găsit cu dificultate în ultima perioadă, probabil și pentru că sunt prescrise nu numai pentru diabetul de tip 2, au și alte indicații: insuficiență cardiacă și boală cronică de rinichi", ne spune Cosmin Pena, medic diabet și nutriție.
Bolnavii care îşi permit pot să cumpere medicamente din străinătate, la preţuri mult mai mari. Ca să îşi recupereze banii trebuie să dea, apoi, statul în judecată.
"Aceste picături sunt extraordinar de importante. Un pacient cu glaucom poate să ducă această boală pentru tot restul vieții, păstrându-și vederea atâta timp cât își administrează corect și constant tratamentul. Dacă nu, rezultatele vor fi foarte grave, până la pierderea completă a vederii", declară Ștefan Pricopie, medic oftalmolog.
Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului anunţă că vor continua întâlnirile cu producătorii și distribuitorii de medicamente pentru a găsi soluții, dar fără să precizeze un termen limită.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰