Video Mămicile care își scot copiii la plimbare pe frig, ca să le întărească sistemul imunitar. O practică întâlnită în ţările nordice
În ţara în care ne înfofolim copiii, să nu răcească sau să-i tragă curentul, câteva mame fac revoluţie. Îşi scot bebeluşii la plimbare în natură la temperaturi care le-ar face pe bunicile noastre să intre în panică. Mămicile spun că urmează modelul din ţările nordice şi aşa ajută copiii să îşi întărească sistemul imunitar şi să fie mai rezistenţi. Medicii recomandă să nu exagerăm în niciun sens.
Frigul nu mai ţine mamele cu bebeluşi în casă. Noul trend în materie de parenting merge pe metode ceva mai spartane. "Deşi, iniţial, parcă ai chestia asta, nu ies afară pentru că e frig, e important să ieşim afară chiar dacă este frig, mai ales pentru sistemul nostru imunitar. După cum spune şi una dintre mămicile din grup: nu există vreme nepotrivită, ci există haine nepotrivite", spune Alexandra Marcu, mamă.
Copii ținuți în frig, pentru imunitate
"Ea acum o să facă un an şi 5 luni. Cu ştampi groşi şi cu o salopetă mai grosuţă, nu trebuie încărcaţi mult că nu se pot mişca", spune Ianka Cortis, mamă. Drumeţiile prin ger sunt ceva comun în ţările nordice. Cei mici sunt lăsaţi să doarmă în cărucior la temperaturi siberiene.
Metoda le-ar îngrozi pe mamele şi bunicile noastre. Noile generaţii, însă, mai renunţă la straturile de haine de pe copii. "Nu exagerat de gros, dar de obicei îl îmbrac gros. Este mai sensibil el, nu că mi-ar fi frică că răceşte. Am observat că aşa e mai bine pentru el", povestește o mamă.
Medicii spun că trebuie să existe un echilibru. "Trebuie să adaptăm îmbrăcămintea la temperaturile exterioare. De obicei, regula este să îmbrăcăm copilaşul aproximativ la fel cum se îmbracă şi adultul. E de mult un trend în ţările nordice să lase copilul în temeperaturi un pic mai scăzute pentru a antrena imunitatea. În condiţiile în care copilaşul are o viroză, categoric nu trebuie să îl supunem la schimbări de temperatură", spune Claudina Cobzariu, medic pediatru boli infecţioase.
Studiile recomandă ca totuşi să nu ţinem copiii afară, la somn, în temperaturi mai mici de -5 grade.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰