Covid: Omicron poate anula imunitatea naturală dobândită în urma trecerii prin boală. Riscul de reinfectare este de 3 ori mai mare
Riscul de reinfectare în cazul persoanelor care deja s-au infectat cu alte variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 este sporit de varianta Omicron, au avertizat joi autorităţile sanitare din Africa de Sud şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
De Redactia Observator la 03.12.2021, 11:07Varianta Omicron a coronavirusului prezintă un risc de reinfecție de aproape trei ori mai mare decât varianta dominantă în prezent Delta și tulpina Beta, au declarat joi cercetătorii de la Centrul pentru Modelare și Analiză Epidemiologică (SACEMA) și Institutul Național de Boli Transmisibile (NICD) din Africa de Sud, relatează Reuters. Grupul de oameni de ştiinţă sud-africani a transmis că ultimele descoperiri „furnizează dovezi epidemiologice potrivit cărora Omicron are capacitatea de a se sustrage imunității oferite de trecerea prin boală”.
Varianta Omicron se poate sustrage imunității naturale dobândite în urma trecerii prin boală
Cercetătorii au publicat o lucrare pe medrxiv.org, care încă nu a fost evaluată de colegii din comunitatea medicală, potrivit Reuters. Microbiologul Anne von Gottberg (NICD) și-a exprimat aceleași opinii la o conferință de presă online găzduită de Organizația Mondială a Sănătății, spunând că Africa de Sud înregistrează o creștere a reinfecțiilor cu COVID-19 din cauza Omicron.
Africa de Sud a înregistrat o creștere bruscă a cazurilor de Covid raportate zilnic. Guvernul a raportat joi 11.535 de noi infecții. În urmă cu zece zile erau doar 312 cazuri. NICD, care face secvențieri, a declarat miercuri că varianta Omicron a reușit să ocolească o anumită imunitate și a devenit rapid varianta dominantă în țară. O analiză a datelor din martie 2020 până pe 27 noiembrie a arătat că „riscul de reinfecție cu Omicron este substanțial mai mare decât cel asociat cu variantele Beta și Delta în timpul celui de-al doilea și al treilea val”.
- Australia are primul caz de infectare cu Omicron, la un elev care nu a călătorit în afara ţării. Norvegia ar...
- Ce ţări au impus vaccinarea obligatorie şi ce şanse sunt să se întâmple în România
- Cazul unui medic israelian, infectat cu Omicron, care i-a contrariat pe oficialii în domeniul sănătății....
Risc de reinfecție de aproape trei ori mai mare decât varianta dominantă în prezent Delta
O creștere a reinfecțiilor, mai degrabă decât a noilor infecții, ar fi un indiciu că noua variantă a dezvoltat capacitatea de a se sustrage imunității naturale de la infecția anterioară, transmit medicii. Au fost analizate aproape 2,8 milioane de cazuri confirmate de Covid-19 din Africa de Sud, începând din martie 2020 până în noiembrie 2021 și au fost descoperite 35.670 de reinfectări.
Riscul de reinfectare a fost mai mic în valurile Beta și Delta decât primul val de cazuri din martie 2020 cauzat de tulpina Wuhan a virusului. Datele preliminare ar arăta că riscul de reinfecție cu Omicron este de 2,4 ori mai mare decât în primul val.
Creștere bruscă a numărului de reinfectări în Africa de Sud
Cercetătorii din Africa de Sud, ţara care a semnalat prima săptămâna trecută această nouă variantă detectată între timp în toate părţile lumii, îşi intensifică investigaţiile pentru a înţelege transmisibilitatea, gravitatea şi impactul acestei noi variante pentru vaccinarea, diagnosticarea şi tratamentul COVID-19, menţionează OMS într-un comunicat.
Autorităţile sanitare sud-africane au cerut însă răbdare în a trage concluzii definitive înainte de a fi cunoscute caracteristicile noii variante a coronavirusului, pentru aceasta fiind nevoie în principal de rapoarte sistematice din partea spitalelor. Un medic sud-african care a tratat pacienţi infectaţi cu varianta Omicron a susţinut că aceştia aveau simptome uşoare, dar majoritatea erau tineri, aşadar mai puţin predispuşi la forme grave ale bolii. Oamenii de ştiinţă sud-africani au concluzionat, după prima fază a studiilor, că vaccinurile împiedică Omicron să provoace o formă gravă de Covid-19.
Această nouă variantă provoacă îngrijorare întrucât prezintă peste 30 de mutaţii, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Datele preliminare sugerează că varianta Omicron are o rezistenţă sporită la vaccinurile anti-COVID-19 existente şi se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) a estimat joi că în lunile următoare Omicron ar putea lua locul variantei Delta ca variantă dominantă în Europa.