Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Harta COVID-19 în Europa, după apariţia Omicron. ECDC: Noua tulpină ar putea deveni dominantă în câteva luni

Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 riscă să devină dominantă în Europa în "lunile următoare" dacă primele tendinţe observate se confirmă, a avertizat joi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). A fost publicat şi un raport săptămânal, privitor la evoluţia pandemiei pe continent, precum şi o hartă care s-a colorat, ameninţător, în roşu.

de Redactia Observator

la 02.12.2021 , 18:44

Potrivit datelor publicate joi de ECDC, în ultimele 14 zile criza sanitară COVID-19 nu s-a ameliorat în Europa: harta rămâne roşie, cu doar câteva zone mai puţin intens colorate. Tabelul prezintă şi situaţia din România, unde au fost raportate în total 1.764.291 de cazuri, 55.358 decese asociate COVID şi 31.833 de infectări înregistrate în ultimele două săptămâni. Având în vedere ultima cifră din raport, care prezintă bilanţul epidemic recent, ţara noastră se situează mai bine faţă de Bulgaria (33.809), Franţa (317.700) sau Germania (744.274), dar mai rău decât Moldova (9.611) sau Suedia (19.021).

Avertisment ECDC: Varianta Omicron poate deveni dominantă în UE în lunile următoare

Articolul continuă după reclamă

''Datele preliminare sugerează un avantaj substanţial'' al noii variante Omicron asupra variantei Delta, în prezent dominantă, iar modelele matematice arată că ''Omicron ar putea provoca mai mult de jumătate din infecţiile cauzate de coronavirusul SARS-CoV-2 în UE în lunile următoare'', subliniază într-un comunicat agenţia sanitară a Uniunii Europene. Există în continuare numeroase incertitudini, iar viteza cu care Omicron ar putea deveni majoritară va depinde de avantajul noii variante asupra celor precedente, precum şi de amploarea infecţiilor cu SARS-CoV-2, mai menţionează ECDC, potrivit AGERPRES.

Tot joi, înaintea acestui anunţ al ECDC, consilierul ştiinţific principal al guvernului francez, Jean-Francois Delfraissy, a estimat că Omicron ar putea lua locul Delta ca variantă dominantă încă din luna ianuarie.

Noua variantă, semnalată de Africa de Sud pe 24 noiembrie şi confirmată deja într-un număr tot mai mare de ţări, provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple, în special în proteina Spike prin care virusul pătrunde în celulele umane. Încă nu este elucidat impactul acestor mutaţii - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta. Datele preliminare sugerează însă că varianta Omicron se transmite mai uşor decât Delta, cunoscută deja ca fiind foarte contagioasă. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi cumpărat carne de porc de la crescător sau preferaţi să faceţi cumpărăturile direct din magazin?
Observator » Ştiri externe » Harta COVID-19 în Europa, după apariţia Omicron. ECDC: Noua tulpină ar putea deveni dominantă în câteva luni