Antena Meniu Search
x

Video Ce ţări au impus vaccinarea obligatorie şi ce şanse sunt să se întâmple în România

O nouă tulpină mutantă şi un nou val de infectări pun pe jar o lume întreagă. Uniunea Europeană, unde noua variantă sud-africană, Omicron, a ajuns deja, ia în calcul să recomande vaccinarea obligatorie. Austria şi Grecia au hotărât deja să impună imunizarea prin lege. În România, autorităţile sunt încă rezervate dar nu exclud o astfel de măsură aplicabilă anumitor categorii.

de Redactia Observator

la 02.12.2021, 20:10

Vezi și

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: "Cum putem să încurajăm şi, eventual, să ne gândim la vaccinarea obligatorie în Uniunea Europeană? Acest subiect trebuie discutat. 

Măsura poate veni doar sub formă de recomandare din partea Comisiei Europene. Politica de sănătate publică este decisă, individual, de guvernele statelor membre şi nu poate fi impusă.

Declaraţiile Ursulei von der Leyen vin pe fondul unor îngrijorări în creştere despre iminenţa unui nou val de infectări la nivel european. Mai multe state, inclusiv România, au raportat recorduri de infectări şi de decese în ultimele luni, iar apariţia tulpinii sud-africane dă fiori tuturor. La Bucureşti, o astfel de decizie este încă analizată.

O opţiune voluntară

Pe acelaşi subiect

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Vaccinarea trebuie să fie o opţiune voluntară şi este foarte greu să vii în acest moment şi să discuţi despre obligativitatea vaccinării. Cred că trebuie să fim puţin echilibraţi 

România a raportat azi 1.149 cazuri şi 66 de decese. Tendinţa descendentă se poate, însă, inversa rapid, avertizează epidemiologii. Mai ales că noua tulpină, arată studiile, ar fi mult mai contagioasă. A devenit dominantă în Africa de Sud în doar o săptămână.

Adrian Marinescu, medic: E important ca acest lucru să fie accelerat la nivel de vaccinare dar nu ştiu dacă obligativitatea. Că vorbim de anumite sectoare, că sunt situaţiile strategice dar să vorbeşti de obligativitate la nivelul populaţiei e greu de realizat. Ce categorii ar trebui? În primul rând personalul medical. Riscul de infectare e categoric crescut. 

Până când să ia autorităţile o decizie, problema a fost dezbătută azi în Vişina, judeţul Olt. Tema vaccinării impuse a împărţit satul în două. De altfel, 50 la sută din cei 2 mii de locuitori sunt imunizaţi. 

Românul se revoltă la îngrădirea drepturilor

Bărbat: Părerea mea e că ar trebui să şi-l şi facă. Fiecare pentru viaţa lor, pentru comunitate. 

Bărbat: Dacă au buna credinţă şi buna voinţă pot să se ducă. 

Gelu Mariţa, administrator comuna Vişina: Dintotdeauna, omul, sau românul, de câte ori a avut drepturile îngrădite a reacţionat.... nu a reacţionat bine la îngrădirea drepturilor. S-a revoltat!

La nivel european, există deja ţări care au anunţat cetăţenii că  vaccinarea va fi obligatorie. Austria va impune imunizarea din februarie. Cine refuză, riscă amenzi de 7 mii de euro. Grecia, în schimb, cere două doze doar petru cei vulnerabili şi persoanelor de peste 60 de ani. Şi o "taxă" lunară de 100 de euro pentru cei care se opun. Germania, unde Omicron a ajuns deja, va supune la vot în Parlament vaccinarea obligatorie până la finalul anului. 

Ministrii sănătăţii din statele Uniunii  Europene se vor reuni săptămâna viitoare, la Bruxelles, să discute obligativitatea vaccinării. Eventualele recomandări vor discutate şi la nivelul şefilor de stat, la Consiliul Euuropean de pe 16 decembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Ce ţări au impus vaccinarea obligatorie şi ce şanse sunt să se întâmple în România