Antena LIVE
Galerie foto

Cum arată inima 3D realizată după imaginile obţinute prin CT de la un pacient. A fost printată în premieră naţională în Mureş

O inimă 3D realizată cu o imprimantă specială după imaginile obţinute prin Computer Tomograf de la un pacient a fost printată, joi, în premieră naţională la cea de-a XXII-a ediţie a Congresului CardioNET care se desfăşoară, timp de două zile, la Castelul Teleki din Dumbrăvioara.

De la 01.07.2022, 12:03
Galerie (3)
Cum arată inima 3D realizată după imaginile obţinute prin CT de la un pacient Dorina Matiş/AGERPRES

"Cu această ocazie, la Congresul CardioNET am creat expoziţia Cardio Expo, care reflectă activitatea noastră de peste 20 de ani, chiar istoricul, mugurii de la care a pornit Clinica de Cardiologie şi în cadrul acestei Cardio Expo există o secţiune specială dedicată proiectelor de actualitate şi de viitor ale echipei, unul din aceste proiecte fiind chiar cel legat de printarea 3D a inimii, printarea tridimensională. Avem o imprimantă 3D care azi dimineaţă, când a început congresul, a început să printeze o inimă 3D, reconstruind imaginile obţinute prin CT de la un pacient; ea a început să printeze dimineaţă şi cred că până la această oră este aproape gata printată inima şi poate fi vizionată cum lucrează şi cum progresează, astfel încât la sfârşitul zilei să îţi ţii propria inimă, mulajul propriei inimi în palme. Este o premieră pentru centrul medical Târgu Mureş şi este o premieră naţională, este o premieră pentru cardiologia naţională, de care suntem foarte mândri", a declarat dr. Theodora Benedek, şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, potrivit agerpres.ro.

Proiectul a pornit de la istoricul unui pacient care a suferit un infarct miocardic

Dr. Theodora Benedek a menţionat că proiectul care a inclus şi printarea tridimensională a cordului a fost iniţiat, în urmă cu doi ani, pornind de la istoricul unui pacient care a avut o complicaţie după infarct miocardic ce a ridicat mari probleme echipei medicale.

"Era o problemă complexă anatomică, o ruptură de perete cardiac într-o zonă mai ascunsă, pe care nu puteam să o vizualizăm şi atunci am cerut ajutorul unui laborator foarte specializat. Pentru a face această printare 3D am muncit foarte mult, pentru că nu ştia nimeni cum să facă, e o tehnologie foarte specială, ca să vedem pe unde există acea comunicare. Ei bine, această inimă printată în 3D după imaginea CT poate să ne spună unde este problema cu mai mare acurateţe şi exact unde şi cum trebuie intervenit în timpul procedurilor terapeutice de corecţie", a explicat dr. Benedek.

Pe acelaşi subiect

Congresul CardioNET, ajuns la a XXII-a ediţie, este organizat sub egida Societăţii Române de Cardiologie de către Asociaţia Transilvană de Terapie Transvasculară şi Transplant Kardiomed (ATTETT), în parteneriat cu UMFST Târgu Mureş, Fundaţia Cardiolider, Clinica de Cardiologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Centrul Medical Cardio Med.

"La această ediţie, aşa cum ne-am obişnuit deja, avem personalităţi marcante ale lumii cardiologice, nu numai naţionale, dar şi internaţionale. Un procent semnificativ dintre cei care ne-au onorat cu prezenţa sunt din străinătate, în jur de 35% dintre speakeri vin din străinătate fie cu prezenţă fizică - Franţa, Germania, Olanda, Ungaria -, fie online. Suntem foarte onoraţi că există această atenţie sporită, care creşte de la an la an, pentru congresul nostru, pentru că este un congres care abordează tot ceea ce este nou, ceea ce este inovativ, ceea ce este de actualitate în managementul bolilor cardiovasculare", a precizat dr. Theodora Benedek.

Potrivit acesteia, ediţia XXII a Congresului CardioNET este sub semnul transferului tehnologic, al provocărilor aduse de noile tehnologii şi accesului care a devenit posibil la noile tehnologii.

"Avem tehnologii noi bazate pe inteligenţa artificială în imagistica cardiacă, în tratamentul intervenţional şi am organizat în programul congresului câteva secţiuni denumite CardioRadar, tocmai pentru că ele se constituie într-un radar de inovare, un radar care încearcă să identifice ce este nou, ce este de actualitate, unde sunt noile rezultate ale cercetării care trebuie transpuse în practica clinică pentru a oferi posibilităţi superioare de tratament. Aceste secţiuni CardioRadar se desfăşoară în colaborare cu specialişti din străinătate care au dezvoltat acolo, în locurile lor de activitate - Paris, Bruxelles, Oxford -, spin-off-uri, au dezvoltat companii care pun în practică rezultatele cercetărilor din universităţi şi cred că tocmai de acest lucru avem noi nevoie: cercetăm, avem rezultate, foarte bine, dar trebuie să ducem aceste rezultate ale cercetării în piaţă, pentru a le transforma în produse care să fie utile pacientului cardiovascular", a mai spus dr. Theodora Benedek.

Congresul CardioNET a fost iniţiat în urmă cu 22 de ani de profesor doctor Benedek Imre şi de profesor doctor Theodora Benedek, ultimele ediţii fiind şi un schimb de experienţă între Societatea Română de Cardiologie şi Societatea Maghiară de Cardiologie.

Prima zi a Congresului CardioNET s-a încheiat cu Gala CardioMedia, în care au fost premiaţi jurnaliştii care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea cardiologiei mureşene. 

Ți-a plăcut acest articol?

inima pacient mures printare inima premiera
Întrebarea zilei
Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Secretul japonezilor pentru o memorie longevivă. Fructul banal pe care aceștia...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Orașul care pare desprins din basme. Este locul ideal pentru cei care vor să se...
Fanatik.ro
Publicat 30.04.2024
Catastrofa care a contribuit la căderea civilizației mayașe – studiu
spotmedia.ro
Publicat 29.04.2024
Prognoza ACCUWEATHER. Meteorologii au revizuit anunțul despre cum va fi vremea de...
Gandul
Publicat 30.04.2024
România, o țară cu 12 clase. De ce nu ne place să învățăm
Adevărul
Publicat 30.04.2024
O nouă eliminare la Chefi la cuțite! Ce concurent a părăsit competiția:...
A1
Publicat 30.04.2024
Horoscopul zilei de 1 mai 2024. Capricornii au nevoie de odihnă. Află ce se...
CaTine
Publicat 30.04.2024
Papanași sănătoși cu fulgi de ovăz. Rețeta cu smântână și dulceață...
spynews.ro
Publicat 26.04.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi...
Click.ro
Publicat 30.04.2024
Tesla Autopilot ar fi cauzat 13 accidente fatale. Cum ar fi eșuat sistemul auto
Useit
Publicat 30.04.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redacţia.ro
Publicat 30.04.2024
Fostul șef ISU Prahova a primit lăzi cu sticle de vin și o chiuvetă ca să...
libertatea.ro
Publicat 30.04.2024
Dua Lipa și Callum Turner s-au ținut de mână în timpul unei plimbări. Cei...
ZU
Publicat 30.04.2024
7 greșeli pe care le poți face atunci când prepari drob
Hello taste
Publicat 30.04.2024
Simptomele sarcinii: 10 semne timpurii că ești însărcinată
Deparinti
Publicat 30.04.2024
O româncă vrea să afle unde lucrează cei care stau la cafenea luni la ora...
ziare.com
Publicat 30.04.2024
Halil Ibrahim Ceyhan impresionează pe scenă. Actorul nu renunță la visul său...
Happy
Publicat 26.04.2024
Alimente împotriva inflamației cronice. De ce pot ameliora simptomele
Medicool
Publicat 30.04.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024