Antena Meniu Search
x

Video Spitalele încep să refuze să facă avorturi. Cazul femeii care a fost ignorată până când a fost nevoită să păstreze copilul

Tot mai multe spitale de stat din România refuză să facă întreruperi de sarcină la cerere. Militanţii pentru drepturile omului spun că acest lucru le împinge pe femei la avorturi clandestine, si deci la moarte. Medicii au bază legală atât pentru a oferi acest serviciu dar şi pentru a-l refuza. Motivele sunt diverse - de la cele religioase la unele legate de costuri sau de birocraţie. 

de Redactia Observator

la 28.06.2022, 19:51

Vezi și

O femeie din Bucureşti a încercat la mai multe spitale şi cabinete să facă întrerupere de sarcină. A fost trimisă dintr-un loc în altul şi toate au refuzat să intervină. Între timp, sarcina a ajuns la 14 săptămâni şi a fost nevoită să păstreze copilul.

Tânără: Am încercat, dar răspunsul medicilor respectivi a fost "eu nu fac avorturi, încearcă la altul". La un moment dat am fost şi la Spitalul Universitar că era mai aproape de mine.

Nu există niciun anunţ oficial referitor la efectuarea sau nu de avorturi la cerere în spitalele din România. O echipă Observator a mers la mai multe unităţi sanitare din Capitală, să vadă cum se procedează în fiecare dintre ele în cazul unei asemenea solicitări. La Maternitatea Polizu, o asistentă ne-a trimis la privat.

Reporter: Faceţi întreruperi de sarcină?

Pe acelaşi subiect

Asistentă: Nu se mai fac. De când a intrat covidul, nu.

ReporterŞi ştiţi unde?

Asistentă: La privat sau întrebaţi la Filantropia.

La Spitalul Filantropia am primit acelaşi răspuns.

ReporterAici la spital se mai fac întreruperi de sarcină la cerere?

AsistentăNu. La cerere nu se fac. Nu mai facem de foarte mult timp, de cel puţin doi ani de zile nu mai face nimeni întrerupere de sarcină la cerere

Acelaşi lucru e stabilit şi la multe spitale din ţară care au secţii de ginecologie. Anul trecut, aproape 60% dintre unităţile sanitare de stat nu efectuau întreruperi de sarcină la cerere. Printre ele se numără şi Spitalul Orăşenesc din Comăneşti.

Reporter: Se fac întreruperi de sarcină la cerere?

AsistentăÎntreruperi de sarcină nu se fac până nu dă Dumnezeu, nici la cerere nu se fac la noi.

Avorturile clandestine pun viaţa femeilor în pericol

Militanţii pentru drepturile femeilor spun că, în lipsa acestor servicii din spitalele de stat, multe persoane ajung la întreruperi clandestine de sarcină, care le pun viaţa în pericol. În urmă cu doi ani, o femeie de 45 de ani din Băicoi a murit în urma unui avort făcut într-un cabinet privat, care avea sediul la parterul unui bloc din Ploiești. Spitalele publice din Ploiești și zona Băicoi i-au refuzat cererea, motivând pandemia de COVID-19.

Datele arată că în 2020 şi 2021 peste 200 de avorturi au fost facute la domiciliu în România. Toate aceste femei au suferit complicatii si au ajuns mai apoi la spital.

Andrada Cilibiu, reprezentant FILIA: Datele raportate la INSP ne arată că majoritatea avorturilor făcute acasă s-au făcut în Bucureşti, Cluj şi Timişoara. Nu suntem convinse că avorturile s-au întâmplat doar în aceste trei oraşe, dar mai degrabă că celallte spitale din celelate judeţe nu înregistrează astfel de cazuri ca avorturi provocate.

Medicii au dreptul să refuze întreruperea de sarcină la cerere. Pot invoca mai multe motive.

Daniel Coriu, preşedinte Colegiul Medicilor: Este un serviciu contra-cost, nu este rambursabil de către Casa Naţională. Dacă îşi asumă spitalul, trebuie să aibă şi doctorii care să facă acest lucru. Un medic poate să aibă reţineri şi probleme de conşiinţă.

La spitalele de stat care intervin la cerere, preţul variază între 100 şi 1200 de lei. În privat, costurile sunt mult mai mari, ajungând şi la 6000 de lei. În primele şase luni ale anului 2020 au fost efectuate peste 3.300 de intervenţii de întrerupere de sarcină în unităţile ministerului Sănătăţii, cu aproape jumătate mai puţine decât în 2019.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Spitalele încep să refuze să facă avorturi. Cazul femeii care a fost ignorată până când a fost nevoită să păstreze copilul