De unde ar putea lua românii iodură de potasiu. Distribuirea pastilelor, în caz de accident nuclear
Ministerul Sănătăţii insistă ca pastilele de iod să ajungă la populaţie. Medicii de familie refuză să le distribuie, aşa că oficialii iau în calcul ca pilulele să poată fi primite în farmacii. Însă, numai cu reţetă de la aceiaşi doctori. O decizie va fi luată după finalizarea campaniei de informare. Până atunci, cele 30 de milioane de pastile rămân în depozitele Direcţiilor de Sănătate Publică.
De Andreea Petrescu la 17.05.2022, 20:43Una dintre variantele luate în calcul de responsabilii din Ministerul Sănătăţii pentru ca pastilele cu iod să ajungă la 10 milioane de români eligibili este tot prin intermediul medicului de familie, care ar trebui să elibereze o reţetă. Cu documentul de la medicul de familie, persoanele de sub 40 de ani ar putea să vină la cea mai apropiată farmacie și să intre astfel în posesia pastilelor cu iodură de potasiu.
Pastile de iod. De unde s-ar putea lua iodura de potasiu
Medicii de familie nu sunt de acord nici cu acest lucru. Spun că varianta cea mai bună ar fi ca pilulele să fie stocate în farmacii, primării sau şcoli până când ajungem într-o situație reală de urgență. "Stocarea lor în farmacii, în primării sau în școli și eliberarea lor doar atunci când va fi nevoie, tuturor persoanelor sub 40 de ani. Distribuirea lor doar în cazul unui accident/incident nuclear, nu să le țină oamenii acasă pentru că există riscul foarte mare să și le administreze fără să fie nevoie", spune Raluca Zoițanu, de la Federaţia Patronatelor Medicilor de Familie. "Experienţa internaţională arată că în cazul unui incident nuclear nu există timpul necesar pentru distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu. S-ar crea panică", susţine, însă Alexadru Rafila, ministrul Sănătăţii.
De acord a fost până ieri şi un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii. "Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare. Într-un timp scurt", a afirmat Tiberius Brădăţan.
Ministerul Sănătăţii a schimbat strategia
După această declaraţie, conducerea Ministerului Sănătăţii a revenit şi a precizat că pregăteşte un sistem de distribuție, care va fi funcţional abia după ce se încheie campania de informare publică pe acest subiect. Mulți dintre românii eligibili nu știu însă care sunt condițiile de administrare a iodurii de potasiu.
Cum se administrează iodul, în caz de accident nuclear
Specialiştii spun că este importantă administrarea pastilelor cât mai rapid după un incident nuclear. "Se administrează o singur doză. Necesarul zilnic este de 150-200 de micrograme, iar pe tabletă avem 50.000 de micrograme. Asta însemană că se dă o singură tabletă pentru copii şi două tablete pentru adulţii", a explicat Corin Badiu, endocrinolog. Medicii spun că tabletele trebuie să fie luate în cel mult opt ore de la anunţul autorităţilor.