Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cum acționează iodura de potasiu în organism în cazul expunerii la radiații

Iodura de potasiu este utilizată în caz de accidente nucleare sau accidente ale reactoarelor nucleare pentru a preveni absorbţia de iod radioactiv în tiroidă.

de Redactia Observator

la 30.03.2022 , 16:22

Femeie cu un pahar de apa în mână şi cu o pastilă Cum acționează iodura de potasiu în organism în cazul expunerii la radiații - Shutterstock

Iodura de potasiu (KI) este un compus chimic cristalin, asemănător ca aspect cu sarea de bucătărie. Se obţine industrial prin reacţia între hidroxidul de potasiu (KOH) şi iodul non-radioactiv. Glanda tiroidă este cea mai sensibilă parte a corpului la expunerea iodului radioactiv, în timp ce iodura de potasiu poate ajuta la blocarea tiroidei de la absorbția iodului radioactiv dacă sunteți expus la acest fenomen. Asimilarea de iod radioactiv în tiroidă este împiedicată de aportul de iod care nu este radioactiv (sub formă de iodură de potasiu), înainte sau în timpul contaminării.

Totuşi sarea nu vă protejează restul corpului de iodul radioactiv, ci doar tiroida. De asemenea, nu poate inversa problemele de sănătate cauzate de iodul radioactiv dacă tiroida a fost deja afectată. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a publicat îndrumări în decembrie 2001 cu privire la utilizarea în siguranță a iodurii de potasiu. Sub formă de pastile sau lichide, vă poate ajuta să vă protejați în timpul unei urgențe de radiații nucleare.

Cum funcționează iodura de potasiu

Articolul continuă după reclamă

Dacă vă aflați într-o zonă în care are loc o urgență de radiații, cea mai eficientă opțiune este evacuarea. Dar iodura de potasiu poate acționa ca o măsură suplimentară pentru a vă menține în siguranță. Când luaţi iodură de potasiu, glanda tiroidă o absoarbe. Dacă obțineți cantitatea potrivită la momentul potrivit, vă va satura glanda tiroidă şi poate ajuta la blocarea oricărui iod radioactiv inhalat sau ingerat de a fi absorbit de tiroidă. Acest lucru reduce astfel riscul de deteriorare a radiațiilor asupra glandei.

Pe acelaşi subiect

Când ar trebui să luați pastile cu iodură de potasiu

Luați iodură de potasiu numai dacă autoritățile de sănătate de stat sau locale vă sugerează să faceți acest lucru. În timpul unei urgențe, oficialii din domeniul sănătății vor trimite un anunț oficial. Departamentul de sănătate vă va spune atunci când este în regulă să luați iodura de potasiu şi când să opriţi acest tratament. Veți lua iodură de potasiu înainte sau imediat după ce sunteți expus la iod radioactiv. Puteți să-l luați și la 3 până la 4 ore după, dar nu va fi la fel de eficient.

Este important să luați medicamentul o dată pe zi până când riscul de expunere la radiații nu mai există. Nu luați cantități mai mari sau doze suplimentare decât dacă medicii recomandă acest lucru, relatează webmd.com. O cantitate mai mare de iodură de potasiu nu vă va proteja mai mult de iodul radioactiv. Din contră, prea multă medicație vă poate expune la un risc mai mare de reacții adverse.

Administrarea iodurii de potasiu la copii şi sugari

Nou-născuții și copiii sunt cei mai expuși riscului de a suferi leziuni tiroidiene din cauza iodului radioactiv. Cei cu o cantitate scăzută de iod în tiroidă sunt, de asemenea, mai expuşi la probabilitatea de a avea leziuni tiroidiene.Din acest motiv, este important să le oferi copiilor, în special nou-născuților, iodură de potasiu în timpul unei urgențe.

Administrarea iodurii de potasiu femeilor însărcinate sau care alăptează

Este esențial ca femeile însărcinate și care alăptează să obţină doza adecvată de iodură de potasiu pentru a se proteja pe ele și pe copilul lor.

Administrarea iodurii de potasiu persoanelor adulte

Persoanele cu vârsta peste 40 de ani ar trebui să ia iodură de potasiu numai dacă oficialii lor de sănătate publică declară că va exista o cantitate foarte mare de contaminare cu iod radioactiv. Acest grup are cel mai scăzut risc de cancer tiroidian sau leziuni tiroidiene după expunerea la iod radioactiv. În schimb, sunt expuși celui mai mare risc de apariție a unei reacții alergice sau a efectelor adverse de la iodura de potasiu.

Efecte secundare de la iodura de potasiu

În general, majoritatea oamenilor pot lua iodură de potasiu fără probleme. Dar este întotdeauna important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua tratamentul. Dacă aveți anumite afecțiuni medicale, ar putea să nu fie o idee bună să luați medicamentul fără îndrumarea medicului.

Este posibil să observați unele reacții adverse după ce luați iodura de potasiu. Acestea pot include:

  • Probleme la stomac
  • Reactii alergice
  • Erupții cutanate
  • Inflamație ale glandelor salivare

Pot apărea și complicații ale glandei tiroide. Dar acest lucru este rar. Sunt mai probabile dacă:

  • Luați o doză mai mare de iodură de potasiu decât cea recomandată
  • Luați medicamentul timp de mai multe zile decât v-a fost recomandat
  • Aveți o boală tiroidiană preexistentă

Un bebeluş nou-născut (un copil cu vârsta mai mică de 1 lună) poate dezvolta hipotiroidism dacă ia mai mult decât cantitatea sugerată de iodură de potasiu. Hipotiroidismul este o afecțiune în care nivelul hormonilor tiroidieni este prea scăzut. Dacă medicii nu tratează acest lucru, poate provoca leziuni ale creierului. Pentru a vă menține copilul în siguranță verificați nivelul hormonal al acestuia dacă a primit mai mult de o singură doză de iodură de potasiu.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Cum acționează iodura de potasiu în organism în cazul expunerii la radiații