Antena Meniu Search
x

Cine nu trebuie să ia comprimate cu iodură de potasiu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, răspunde îngrijorărilor medicilor de familie care afirmă că se vor confrunta cu supraaglomerarea cabinetelor în condiţiile în care ei sunt cei care vor trebui să distribuie comprimatele cu iodură de potasiu, ministrul explicând că nu toţi pacienţii de pe listă primesc aceste pastile.

de Redactia Observator

la 30.03.2022, 14:30

Pastile de Iodură de potasiu distribuite în Japonia în 2011
Pastile de Iodură de potasiu distribuite în Japonia în 2011 - Shutterstock

"Un medic de familie nu trebuie să facă acest lucru decât pentru pacienţii pe care îi are pe listă, nu pentru alţi pacienţi şi în cadrul serviciilor pe care le furnizează un medic de familie nu există numai servicii, există şi parte care se numeşte capitaţie, pentru care dânşii primesc un anumit venit şi care include anumite activităţi inclusiv în interesul sănătăţii publice, pentru că aici discutăm de o acţiune în sprijinul protejării propriilor pacienţi de pe listă. Cred că aici toţi avem responsabilitate pentru oamenii din România în ceea ce priveşte protejarea sănătăţii lor, cu atât mai mult medicii care au aceste persoane pe listă, pentru care au şi un anumit venit care se numeşte capitaţie”, a afirmat Alexandru Rafila, marţi seară, la TVR. 

Întrebat dacă autorităţile iau în calcul ideea acordării unor compensaţii medicilor de familie pentru activitatea de distribuire a acestor comprimate, ministrul a răspuns că nu este cazul ca medicii de familie să fie plătiţi pentru aşa ceva.

"Nu cred că este cazul să discutăm despre compensaţii suplimentare, e vorba de un produs cu valoare foarte mică, o pastilă e chiar mai puţin de un leu. Pe de altă parte, dacă o familie are patru membri, e suficient ca unul să se prezinte ca să ia pentru toată familia, nu trebuie să se prezinte toţi patru. Nu e vorba de toată lista medicului de familie, ci numai de o parte a ei. Deci cred că este puţin exagerată această teamă în ceea ce priveşte supraaglomerarea cabinetelor de medicină de familie. E o activitate care se poate desfăşura rapid, noi o să-i ajutăm la organizare, inclusiv la distribuţia de la Direcţiile de Sănătate Publică către cabinetele medicilor de familie”, a adăugat Alexandru Rafila.

Iodura de potasiu, doar pentru pacienţii până în 40 de ani

Ministrul a explicat, de asemenea, că nu toţi pacienţii de pe listele medicilor de familie trebuie să primească comprimatele cu iodură de potasiu, ci doar cei cu vârste de până la 40 de ani. Rafila a adăugat că autorităţile încearcă să facă "cât mai puţin birocratic” procesul de distribuire a acestor comprimate. 

Rafila a adăugat că joi va discuta cu medicii de familie pe acest subiect şi că, în opinia sa, nu trebuie să se ajungă la polemici în spaţiul public. Acesta a exclus distribuirea comprimatelor prin autorităţile locale, spunând că doreşte să se apeleze "la soluţii aplicabile" şi explicând că medicii şi autorităţile pot găsi împreună cea mai bună soluţie în interesul populaţiei. 

Alexandru Rafila a mai spus că cele 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu acoperă necesarul la nivel naţional, inclusiv pentru persoanele neasigurate, şi poate exista şi "un stoc tampon”.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Sanatate » Cine nu trebuie să ia comprimate cu iodură de potasiu