Antena Meniu Search
x

Singura situaţie în care persoanele peste 40 de ani pot lua iodură de potasiu

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că autorităţile nu vor distribui pastilele cu iodură de potasiu către populaţie înainte de realizarea unei campanii de informare. 

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 15:14

Iodură de potasiu
Iodură de potasiu - Shutterstock

"E un lucru foarte sensibil şi nu o să facem niciun fel de distribuţie până nu ne convingem că toată lumea ştie despre ce este vorba, pentru că administrarea intempestivă a acestor pastile poate să pună probleme”, a declarat, luni, Alexandru Rafila. Ministrul Sănătăţii a explicat în urmă cu o săptămână şi că pastilele nu sunt recomandate celor peste 40 de ani, decât „cu excepţia cazurilor excepţionale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este extrem de mare şi lucrul ăsta se întâmplă doar în cazul expunerii directe, adică dacă adultul este chiar în zona în care se petrece incidentul nuclear”, a menţionat ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că tratamentul se administrează în maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu în termen mai mare de 24 de ore. 

Tratamentul se administrează într-un timp optim de maxim opt ore de la anunţul autorităţilor, iar posibilitatea administrării nu trebuie să depăşească 24 de ore pentru că atunci este inutilă şi nu are să administrezi o cantitate suplimentară de iod. Administrarea se face în doză unică”, a adăugat el.

Acesta a precizat că pastilele se păstrează în ambalajul original, la o temperatură de cel mult 25 de grade şi nu se lasă la îndemâna copiilor şi, dacă nu e folosit, nu se aruncă laolaltă cu deşeurile menajere, ci trebuie duse la farmacie pentru neutralizare. 

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Singura situaţie în care persoanele peste 40 de ani pot lua iodură de potasiu