Dieta mediteraneană, regimul alimentar care ne protejează de bolile cardiovasculare şi de demenţă
Consumul de peşte, legume şi cereale integrale ne poate scăpa de bolile cardiovasculare, dar şi de demenţă. Sunt rezultatele mai multor studii despre dieta mediteraneană. Iar datele sunt uluitoare: riscul de îmbolnăvire scade cu mai bine de 20% în cazul acestor persoane.
De Mădălina Chiţac la 15.03.2023, 21:18"Este un peşte oceanic, butterfish sau oilfish. Este destul de gras. Îl facem la grătar, între 5 şi 8 minute, în funcţie de cât de groasă e bucata. Acum e timpul să-l montăm. Avem piureul de cartofi dulci. Un pic de pesto de busuioc."
În restaurantele cu pretenţii, astfel de mâncăruri, pe bază de peşte, sunt printre cele mai comandate de către clienţi.
Chef Martin: "Le place peştele. Le place şi faptul că este făcut la grătar. Costă în jur de 75 de lei."
Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Pe astfel de preparate, care conţin peşte sau legume se bazează şi dieta mediteraneană. Iar studiile arată faptul că, dacă noi consumăm în mod constant astfel de preparate, reducem cu 23% riscul de a face demenţă, iar riscul de a face boli cardiovasculare scade cu 24 de procente."
Recomandările specialiştilor
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie: "Este o dietă extrem de echilibrată, în care integrăm majoritatea categoriilor alimentare. Însă scopul este să punem accent în special pe legume, fructe, verdeţuri, grăsime de foarte bună calitate, grăsime bogată în omega 3. Şi proteină în cantitate moderată."
Adică să mâncăm nuci, avocado, fructe de mare şi cereale integrale. Consumul acestor produse în mod constant aduce o mulţime de beneficii organismului.
Anca Alungulesei, terapeut în nutriţie: "Menţinem organismul într-o stare de hemeostază. În momentul în care organismul nu se mai află în această stare de homeostază, încep să se instaleze tot felul de inflamaţii. Practic corpul este predispus către boală, pe termen mediu şi lung. Scopul este să scădem inflamaţiile şi putem face asta din alimente."
Experţii au adunat date din 16 studii realizate în rândul a peste 720.000 de femei a căror sănătate a fost monitorizată o perioadă medie de 12,5 ani.