Antena Meniu Search
x

Video Cum consumăm lactatele fără să ne punem sănătatea în pericol? Sfaturile nutriţioniştilor

Ani de zile s-a tot vehiculat că produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, adică semi-degresate, ar fi de preferat în locul celor integrale. Mai ales dacă nu vrem să ne îngrăşăm. Însă, tot mai multe studii au început să respingă această ipoteză. Ce ar trebui să consumăm: lactate integrale sau lactate degresate? Şi care este alegerea cea mai bună pentru copii? Specialiştii spun că diferenţa o face cantitatea de lactate pe care o consumăm dar şi calitatea produselor. 

de Redactia Observator

la 10.03.2023, 13:12

Vezi și

Lactatele oferă organismului nostru necesarul zilnic de calciu și o parte din proteinele de care avem nevoie. Brânzeturile, de exemplu, ajută la creșterea densității osoase și previn, în timp, apariția bolilor și a durerilor articulare. Totuşi. moderaţia este importantă. Trebuie să avem grijă cât mâncăm, mai ales în cazul brânzeturilor grase. De exemplu, nu trebuie să depăşim 25 de grame de parmezan, camembert, brie sau roquefort pe zi.

Dr. Laura Ene: Totul este despre cantitate. Nimic nu îngraşă, nimic nu creşte cu adevărat colesterolul dacă este consumat în cantitatea potrivită şi în combinaţia potrivită. Ca un truc pentru a părea mai multe pot fi consumate rase, într-o salată. O lingură de parmezan dată pe răzătoare pare cu mult mai mult volum.

Dr. Laura Ene: Întotdeauna servim brânzeturile grase cu multe legume pentru a ajuta la absorbţia grăsimii şi a colesterolului din ele. Treapta următoare sunt brâzeturile moi - telemeaua, caşul, urda, mozzarella, care pot fi consumate cu 50-70 de grame per suta de calorii. Brânzeturile şi lactatele moi de genul iaurt, kefir, sana, brânzică prospătă, cottage cheese, pot fi consumate cu 150-200 ml.

Sfaturile nutriţioniştilor pentru părinţi

Telemeaua, caşul, urda sau mozzarella pot fi consumate în cantităţi puţin mai mari, de aproximativ 50-70 de grame pe zi. Iar dacă optăm pentru lactate moi de genul iaurt, kefir sau sana, atunci ne limităm la 150-200 ml. În schimb, în cazul copiilor.

Dr. Amalia Arhire, nutriţie pediatrică: Până în trei ani avem două porţii şi jumătate de lactate. Dacă avem lactate moi sunt cam 200 de ml lapte, sana, kefir. Pentru brânza de vaci 100 de grame, pentru brânza tare, 30 de grame. După 4 ani avem trei porţii de lactate pe zi. E foarte important dacă vorbim de brânză, să fie o brânză fără sare, adică nu telemea sau feta, deoarece sarea elimină calciul prin rinichi.

Dr. Amalia Arhire, nutriţie pediatrică: Dăm lactate integrale, cel puțin până la 2-3 ani pentru că ele au grăsimi nesaturate și au și vitamine bune liposolubile care sunt esențiale pentru dezvoltarea lor și pentru dezvoltarea creierului. Dacă cel mic are o problemă de colesterol sau o problemă de greutate taie acele lactate integrale vin cu calorii în plus și atunci ori scădem cantitatea, ori le dăm lactate parțial degresate.

Specialiştii ne mai recomandă să avem un meniu cu produse lactate cât mai variate. Deşi suntem obişnuţi să credem că laptele conţine cea mai mare cantitate de calciu, studiile recente au demonstrat că brânza este, defapt, cea mai importantă sursă de minerale. De exemplu, 30 de grame de caşcaval conţin mai mult calciu decât 200 ml de lapte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Cum consumăm lactatele fără să ne punem sănătatea în pericol? Sfaturile nutriţioniştilor