Video Semnal de alarmă: Dieta keto ar putea dubla riscul de infarct sau AVC. Ce spun nutriționiștii
Semnal de alarmă tras de cercetători: dieta keto, extrem de populară printre români, ar putea dubla riscul de atac de cord şi chiar de accident vascular cerebral. Regimul este asociat cu creşterea colesterolului rău din sânge. Cardiologii români susţin şi ei ipoteza. Nutriţioniştii spun că modul defectuos în care e ţinut regimul provoacă efecte nedorite.
Cercetărorii britanici au urmărit efectele dietei keto timp de aproape 12 ani. Iar acum au prezentat rezultatele. Regimul alimentar bogat în grăsimi şi cu puţini carbohidraţi este asociat cu bolile de inimă.
Ştefan Busnatu, medic cardiolog: Avem o acumulare de colesterol rău în organism. Colesterol rău care nu face decât progresiv să genereze îngustarea vaselor de sânge şi să conducă într-un final la evenimente cardiovasculare adverse.
Sunt tot mai mulţi români care ţin dieta keto
Trendul a fost dat de vedete. Damian Drăghici a scăpat de 70 de kilograme. Artistul spune că efectele sunt benefice dacă regimul nu se întinde pe o peiroadă prea lungă d etimp.
Damian Drăghici, artist: Dieta keto nu este ceva pe care să o ţii toată viaţa. Trei săptămâni, o lună, o lună şi ceva şi apoi iar mănânci normal. Nu am făcut-o mai mult de slăbit, cât mai mult pentru starea pe care ţi-o dă şi energia pe care o ai.
Nutriţioniştii care au testat-o spun că, de fapt, felul în care a fost adaptată această dietă o face periculoasă pentru sănătate.
Cristian Mărgărit, nutriţionist: S-a promovat ca o dietă în care poţi să mănânci oricât, ceea ce nu este adevărat. S-au promovat sursele de grăsimi nesănătoase. Uleiuri, prăjeli, bacon, şunculiţă, grăsime de porc arsă, cantităţi mari de grăsime din lapte.
Ştefan Busnatu, medic cardiolog: Şi grăsimile de origine vegetală sunt un beneficiu pentru sănătatea noastră atâta timp cât sunt consumate cu moderaţie. Excesul urmează să fie dovedit în perioada următoare.
Citește și: Ce este constipația cronică și cum se poate trata
Comparat cu dieta Ducan, regimul keto are mai mulţi adepţi printre nutriţionişti
Cristian Mărgărit, nutriţionist: Dieta ketogenică se diferenţiază de dieta Ducan prin aportul de proteine. Aş alege keto pentru că mi se pare mult mai dăunător pentru sănătate excesul de proteine, decât excesul de grăsimi.
Dieta de tip keto a fost descoperită în anul 1920 şi presupune reducerea carbohidraţilor şi creşterea consumului de grăsimi tocmai pentru a forţa organismul să ardă grăsime pentru a produce energia necesară.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰