Dumitraş are 5 ani, iar medicii i-au "reparat" inima bolnavă, la Bucureşti. Copilul din Chişinău suferea de mic prin spitale
Opt copii cu malformaţii cardiace din România şi Republica Moldova au fost trataţi de o echipă de specialişti din ţară şi din străinătate. Misiunea umanitară s-a desfăşurat într-un spital privat din Bucureşti. Pacienţii sunt copii care aveau nevoie urgentă de o intervenţie la inimă.
De Redactia Observator la 27.10.2022, 14:10Misiunea umanitară a fost posibilă după ce o fundaţie şi un spital privat din Bucureşti şi-au unit forţele. Astfel, în secţia nou deschisă care oferă tehnologie de ultima generaţie, echipa salvatoare de specialişti în chirurgie cardiovasculară, pediatrie, cardiologie, anestezie şi terapie intensivă, dar şi perfuzionişti a tratat micii pacienţi.
Medici uniţi pentru copiii cu malformaţii cardiace
"Aceste cazuri se fac acum, prin acest proiect umanitar, în colaborare cu colegii noştri din străinătate. Este vorba de o echipă mixtă. Sunt în general copii cu afecţiuni congenitale foarte grave, reintervenţii pacienţilor operaţi sau pacienţi refuzaţi în alte centre. Este prima misiune de acest fel în Bucureşti", spune prof. dr. Victor Costache, chirurg cardiovascular.
Operaţiile au presupus un efort deosebit din partea medicilor care au facut parte din acest proiect: "Este vorba de o reconstrucţie de arc aortic la un băieţel de 14 ani. O operaţie deosebit de complexă în care a trebuit refăcută această porţiune din aortă şi reconectată circulaţia spre creier, răcind pacientul la 18 grade".
- Cum arată în prezent "supa de variante" COVID. Octavian Jurma a anunțat când debutează valul 7
- Copiii născuţi prematur, condamnaţi la o moarte aproape sigură, din cauza lipsei dispozitivelor de dozare a...
- În 2 ani și jumătate, un spital a ajuns dintr-o ruină, într-unul cu aparate de ultimă generație. Unii...
Anestezist englez, în spitalele din România
Medicul Simon Robinson a venit din Marea Britanie. Anestezistul este la prima misiune umanitară în România dar a participat la proiecte similare în alte ţări. "Ca parte a acestei misiuni de salvare a inimilor mici, vrem să facem cât de multe operaţii cardiace putem. Ştim că viitorul acestor copii va fi schimbat de această echipă. Este un privilegiu să fac acest lucru pentru că fiecare copil pe care-l operăm va avea un alt viitor", crede dr. Simon Robinson, anestezist.
Povestea lui Dumitraş: la 5 ani, spitalul e a doua lui casă
Printre copiii salvaţi este şi Dumitraş. Băieţelul are cinci ani, este din Chişinău şi a fost diagnosticat cu o malformaţie gravă a inimii la doar câteva luni după naştere. "Am depistat că găurica este cu mult mai mare. Practic, avea 19 milimetri şi vasele acelea poziţionate anormal erau foarte tare îngroşate şi deja pus la risc viaţa copilului. La noi, intervenţia a devenit o urgenţă", povesteşte Tatiana, mama copilului.
Băiatul a fost operat pe data de 10 octombrie şi după doar patru zile era deja pregătit să plece acasă. "Acum nu mai e nevoie să avem grijă cum se joacă, nu mai este nevoie să-l urmărim cum aleargă, cum sare, poate face şi înot. Anterior, o făceam cu grijă, era tot timpul monitorizat", adaugă Tatiana, mama copilului.
La fel ca el, alţi şapte copii, cu vârste între patru luni şi 17 ani, au fost operaţi în cadrul misiunii umanitare. Fetiţa din imagini are 4 ani şi 9 luni şi este din Râmnicu Vâlcea. Şi ea va putea pleca acasă în cateva zile, perfect sănătoasă. "A fost diagnosticată cu tetralogie fallot. A mai făcut o intervenţie în 2018. Am fost la un cotrol de rutină şi ni s-a spus că trebuie din nou operată. Operaţia a fost destul de complicată", spune Sorina, mama fetiţei.
În România se nasc anual peste 1.500 de copii cu malformaţii cardiace.