Antena Meniu Search
x

Video În 2 ani și jumătate, un spital a ajuns dintr-o ruină, într-unul cu aparate de ultimă generație. Unii pacienți aveau șanse zero în trecut aici

Încă un spital din Timişoara trebuie să se mute, cu tot cu echipamente şi pacienţi. Clădirea a fost retrocedată, iar proprietarul vrea să evacueze să multe dintre secţii. Şi asta după ce în spital s-au investit 11 milioane de euro. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 26.10.2022, 19:58

Vezi și

Partea de ambulator renovat şi poarta către altă lume, veche, asta era în subsolul spitalului, unde este ambulatoriul acum. În astfel de condiții se primeau și pacientii în urmă cu 2 ani şi jumătate. De atunci, lucrurile s-au schimbat radical, pentru că banii europeni au facut minuni. Spitalul CF din Timișoara nu a stat la mila statului. Şi-a renovat spaţiile şi s-au căutat cele mai noi aparate disponibile pe piață. Unitatea sanitară a atras deja 4,6 milioane euro din fonduri comunitare.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Această finanţare ne-a ajutat substanţial, am făcut un pas înainte.

Sorin Chiric e chirurg, mulţumit că îşi face meseria cu ajutorul tehnologiei, la care până nu demult doar visa.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Speranțele noastre erau minime, acum trăim această satisfacţie şi bucurie că putem să oferim unele servicii medicale, chirurgicale, la zi. Este laparoscop, permite chirurgia minim invazivă şi prin această viziune 3D, adică vedem şi în profunzime.

Pe acelaşi subiect

Iulia Pop, reporter Observator: Peste 200.000 de euro, bani europeni, a costat turnul operator care le permite medicilor chirurgi să utilizeze ochelarii cu viziune 3d în timpul intervenţiilor chirurgicale. Pentru pacienţi, asta înseamnă un timp mai scurt petrecut pe masa de operaţie , iar pentru medici precizie şi o siguranţă în plus.

Sorin Chiriac, şef Secție Chirurgie: Ca la cinematograf, avem senzaţia de profunzime, este viitorul şi din fericire şi prezentul.

Zeci de pacienți au fost deja operați astfel, în ultimele luni. Un etaj mai jos, un aparat care foloseste inteligenţa artificială îşi face treaba în cabinetul de dermatologie. Aparatul a costat 44.000 de euro şi realizează harta leziunilor la nivelul pielii, pentru depistarea precoce a cancerului.

Claudia Târziu, medic dermatolog: Analizează tot corpul, analizează fiecare leziune în parte, stochează informațiile și la următoarea evaluare le compară. Şansele erau zero sau foarte mici, pentru că e un aparat destul de valoros și ne ajută pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele.  Cu ochiul liber nu puteam sa punem diagnosticul.

Sunt asteptate alte 6 milioane de euro pentru modernizare prin PNRR

Cu cele 4,6 milioane de euro cu care s-au dotat şi secţiile de gastroenterologie, cardiologie, urologie, s-a cumpărat şi un tomograf ce va fi pus în funcţiune în următoarele săptămâni. Prin PNRR, sunt asteptate alte 6 milioane de euro pentru modernizare.

Stela Iurciuc, manager Spitalul CF Timișoara: Banii au fost esenţiali. Este o ocazie unică, aşa cum au fost ultimii doi ani pentru accesarea proiectelor europene şi dotare cu aparatură performantă, atât pentru spital cât şi pentru ambulatoriu, dar şi sansa PNRR-ului, care ne oferă multiple posibilităţi. Proiect pe infecţii nosocomiale, pe ambulator, pe energie verde, pe digitalizare şi iată că ne aflăm în situaţia în care am reuşit să aducem la liman un spital care avea mari probleme în trecut. Din păcate, bugetul de stat nu era foarte consistent.

Dar, exact când lucrurile păreau că merg pe făgașul normal, proprietarul care deţine UN imobil în care functionează spitalul, vrea spaţiul înapoi. Acum, o parte din spital trebuie să se mute. 3 cabinete de ambulatoriu, 4 saloane de chirurgie, cabinete de explorări şi întreaga secţie de medicină interne, care se întinde pe două etaje. Unde? În altă parte a oraşului.

Iulia Pop, reporter Observator: În urmă cu câţiva ani, 4 saloane din acea parte de clădire, în total 18 paturi au fost retrocedate. Acum istoria se repeta. Aici e limita de proprietate. Acum sunt în spital, iar dacă fac un pas ajung într-o proprietate privată. Mai bine de 30% din clădirea în care funcţionează spitalul, monument istoric din 1902, va ajunge la noul proprietar.

Stela Iurciuc, manager Spitalul CF Timișoara: Este vorba de un pavilion retrocedat, definitiv şi irevocabil în anul 2013, noi funcţionam intr-o chirie, cum de altfel si alte spitale au aceasta problema Cred că vom reuşi să ne reconfigurăm, aşa cum ne-am reconfigurat în ultimii 3 ani.

Spitalul are 21 de specializari deservite de 44 de medici, iar în ultimii ani, adresabilitatea a crescut cu 50%. În vară, am văzut povestea unui faimos clan de interlopi care a blocat extinderea clinicii ORL, după ce au impiedicat accesul constructorului. În acest caz, Primăria, cu ajutorul justiţiei, a reuşit să deblocheze situaţia. În prezent, șantierul este în grafic.

Pacient: Aşa e la noi, în România, s-a vândut tot, s-a dat tot, asta e

Timişoara a fost, de-a lungul anilor, în centrul unor retrocedări controversate. Celebru este cazul clinicii de Oncologie, intrată pe mâna unor familii de romi. În altă parte a orașului, imobilul în care funcţiona secția de Pneumologie și laboratorul Spitalului de Copii, a fost câştigat în instanţă de un alt clan. familiile de romi au reușit să pună stăpânire pe 144 de clădiri istorice din oraş.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » În 2 ani și jumătate, un spital a ajuns dintr-o ruină, într-unul cu aparate de ultimă generație. Unii pacienți aveau șanse zero în trecut aici