Antena Meniu Search
x

Video Copiii născuţi prematur, condamnaţi la o moarte aproape sigură, din cauza lipsei dispozitivelor de dozare a oxigenului. Carina şi Maria sunt doar două exemple

Sute de copii din România născuţi prematur au probleme grave de sănătate pentru că în unele spitale nu există dispozitive de dozare a oxigenului. Primesc prea mult şi dezvoltă astfel afecţiuni la ochi, la plămâni şi chiar la creier. Dozatoarele care ar împiedica astfel de nenorociri vor ajunge în următorii doi ani la cât mai mulţi mici pacienţi, promit autorităţile. 

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 26.10.2022, 20:56

Vezi și

Carina s-a născut prematur, la doar 31 de săptămâni. După o lună, a ajuns cu probleme pulmonare grave la spitalul Marie Curie. Medicii nu i-au dat nicio şansă de supravieţuire. Funcţia respiratorie i-a fost afectată pentru că a primit prea mult oxigen. 

Mădălina, mama Carinei-reporter: A fost critică, o lună de zile intubată, a primit oxigen.

- Când a fost transferată, ce v-au zis medicii de aici?

- Că e critică. A fost critică, plămânii nu funcţionau. 

Pe acelaşi subiect

Copiii născuţi prematur, condamnaţi la o moarte aproape sigură

Maria are trei luni. Este şi ea un bebeluş născut prematur cu grave probleme de sănătate.

Andreea Gogoncea, neonatolog: Are displazie bronhopulmonară şi retinopatie de prematuritate, ea fiind un prematur de 26 de săptămâni. Retinopatia este provocată şi de oxigen în exces. Ea are nevoie de 30% maxim de oxigen. Este mai bine dacât era când a venit. În cazul plămânilor, probabil nu vor fi niciodată ca ai unui copil normal. 

Elisabeta este din judeţul Mureş. A ajuns la timp la Spitalul Marie Curie, după ce a stat la o maternitate din Târgu Mureş, conectată la oxigen. A fost deja operată şi urmează să fie externată. 

Andrada Georgescu, neonatolog: A venit la noi pentru corectarea retinopatiei de prematuritate, stadiul trei. La noi s-a rezolvat cu laser terapie. Este o problemă extrem de gravă, poate să ducă la orbire dacă nu este tratată. 

Cătălin Cârstoveanu, şef ATI Marie Curie: Ce însemană această retinopatie de prematuritate, înseamnă oxigen fără măsură administrat. Prea mult oxigen înseamnă o dezvoltare anormală a vaselor retiniene, o hiper, o vascularizare anormală şi, într-un final, fără tratament, poate ajunge la desprinderea retinei, detaşarea retinei. Poate provoca afecţiuni grave pulmonare şi nu numai, la toate organele. Uneori şi probleme neurologice. 

Astfel de probleme apar pentru că, din cele 60 de compartimente de asistenţă neonatală pentru prematuri din România, în mai puţin de 20 sunt dispozitive de dozare a oxigenului. Acestea lipsesc şi din ambulanţe. 

Cătălin Cârstoveanu, şef ATI Marie Curie: Aici este un flow pe care-l administrezi iar aici este concentraţia de care am nevoie. Fiecare centru de reanimare, sălile de naşteri, sălile de naşteri cu operaţii cezariene, sălile de reanimare, toţi trebuie să beneficieze de oxigen care se administrează cu măsură.

Andreea Petrescu, reporter Observator: Între 1.000 şi 3.000 de euro costă acest dispozitiv. Vorbim despre un blender care practic mixează aerul medicinal şi oxigenul, astfel încât să fie dozazul corespunzător pentru bebeluş. 

Medicii spun că multe dintre afecţiunile provocate de oxigenul în exces nici nu sunt diagnosticate sau raportate. Ministerul Sănătăţii vrea să cumpere 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală, cu investiţiile prin PNRR, şi să doteze compartimentele de neonatologie cu blendere pentru oxigen. Peste 20.000 de copii se nasc prematur în România, în fiecare an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Sanatate » Copiii născuţi prematur, condamnaţi la o moarte aproape sigură, din cauza lipsei dispozitivelor de dozare a oxigenului. Carina şi Maria sunt doar două exemple