Cum arată în prezent "supa de variante" COVID. Octavian Jurma a anunțat când debutează valul 7
Cercetătorul Octavian Jurma, cunoscut pentru analizele sale statistice din timpul pandemiei de coronavirus, susține într-o postare pe Facebook că România s-ar putea confrunta cu valul 7 de COVID în aproximativ două săptămâni, posibil chiar de săptămâna viitoare. Acesta susține că țara noastră nu secvențiază suficient pentru ca autoritățile să aibă o imagine cuprinzătoare asupra variantelor de virus și îi îndeamnă pe cei care nu vor să se infecteze să poarte din nou masca de protecție. Peste 67.000 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat, din la începutul anului 2020 și până în prezent.
"O altă perspectiva asupra "supei de variante", care acum numără deja peste 500 de variante.
Doar famila BQ a produs 36 de variante în mai puțin de 2 luni de când a fost desemnată, respectiv mai mult de o varianta la fiecare 2 zile! Iar BQ.1 este doar una din ramurile care produc îngrijorare. Fiecare ramură, inclusiv ramuri rezultate din recombinare cum este XBB produce noi versiuni într-un ritm amețitor.
Deoarece în România datele rezultate din secventierile săptămânale nu se publică decât generic și în continuă scădere (săptămâna trecută au fost făcute doar 32 secventțieri de un singur institut INBI Balș), suntem nevoiți să apelăm la datele din alte țări pentru a vedea compoziția acestui roi de variante care se îndreaptă spre noi.
Imaginea atașată, care seamnă cu suprafața unei oale de ciorbă, este mai apropiată de imaginea pe care o evocă termenul "supă de variante". În această imagine fiecare bulină este proporțională cu procentul reprezentat de o anumită varianta din totalul secvențtierilor din ultimele 15 zile în New York.
Am încercuit cu roșu variantele care aparțin grupului Pentagon. Chiar dacă BA.5.2 și BA.5.2.1 au cea mai mare pondere individuală, grupul Pentagon își urmează calea spre dominantă conform prognozei făcută de JP Weiland luna trecută.
Viteza cu care se răspândesc aceste variante în populație este egalată doar de viteza cu care se diversifică fiecare ramură odată ce a dobândit un avantaj față de varianta din care provine.
Din fericire nici una din aceste variante nu se anunță la fel de virulentă că versiunea originală B.1.1, însă există o tendința vizibilă în studiile de laborator că noile variante Omicron să fie nu doar mai infecțioase ci și mai virulente decât varianta precedentă.
Virulența măsurată în laborator a BQ.1.1 (B.1.1.529.5.3.1.1.1.1.1.1) este deja mai apropiată de B.1.1 decât de BA.1 (B.1.1.529.1), chiar dacă este încă departe de Delta", a scris pe Facebook Octavian Jurma.
În doar câteva zile România s-ar putea confrunta cu valul 7 de COVID
Pe 26 octombrie Ministerul Sănătății a transmis că au fost înregistrate 566 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 126 mai puține față de marți. Însă ar putea fi liniștea dinaintea furtunii, mai ales dacă ne vom confrunta cu valul 7 de COVID, așa cum cercetătorul Octavian Jurma crede că se va întâmpla în aproximativ două săptămâni.
"Din fericire până acum noile versiuni nu au produs forme mai severe de boală decât în populațiile relativ naive imun, ceea ce sugerează că imunitatea protectivă dobândită prin vaccinare și/sau infectare este în continuare eficientă. Putem să sperăm că nici noile variante nu vor fi mai virulente în populație, mai ales în populația vaccinată recent cu booster. În rândul copiilor în schimb, această tendință de creștere a virulenței este în schimb evidentă prin creșterea internărilor în rândul copiilor în raport cu numărul infectarilor și al internărilor adulților.
Dacă nu vrei să te infectezi în valul 7 care va debuta în maxim 2 săptămâni (poate chiar săptămâna viitoare) ar fi bine să începi să porți masca. Datele oficiale sunt mult în urma valului acum și nu ne ajută prea mult la prevenție.
Dacă nu vrei să faci o formă severă de boală în cazul [foarte probabil] în care totuși de infectezi, atunci e bine să te vaccinezi atât cu vaccinul bivalent (nu există încă în România), cât și cu vaccinul antigripal (există în România și e chiar promovat prin reclame de guvern). Cele două vaccinuri pot fi administrate simultan dar pentru asta ar trebui că și vaccinul bivalent să fie disponibil în această perioada", a îndemnat Jurma.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰