Infertilitatea ''nu discriminează'': Una din șase persoane nu poate face copii. Procent ușor mai ridicat în țările bogate
Infertilitatea a devenit o mare problemă la nivel mondial, o spun experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Aproximativ una din şase persoane sunt afectate la nivel global.
De Redactia Observator la 04.04.2023, 18:19Aproape 20 la sută din populaţia adultă a ţărilor cu venituri mari se confruntă cu infertilitatea, în timp ce peste 15 la sută din adulţii care locuiesc în statele cu venituri mici şi mijlocii suferă de această problemă.
Directorul OMS a declarat că aceste date urgentează nevoia de a extinde accesul la serviciile medicale pentru fertilitate. Prevenţia, diagnosticul şi tratamentul infertilităţii au rămas subfinanţate şi inaccesibile din cauza costurilor ridicate. OMS a ajuns la aceste concluzii după o amplă cercetare în perioada 1990-2021.
OMS: Infertilitatea, ''problemă sanitară majoră''
''O persoană din şase este afectată de incapacitatea de a avea un copil la un moment sau altul al vieţii, indiferent care este locul în care trăieşte şi resursele de care dispune. Acest raport relevă un fapt important: infertilitatea nu discriminează'', subliniază directorul general al OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus. OMS avertizează că este vorba despre o adevărată ''problemă sanitară majoră''.
- Lupta cu infertilitatea: Regina Maria lansează un program special care vine în sprijinul cuplurilor din România...
- Endometrioza: cauze şi simptome. De ce un consult este necesar cât mai devreme?
- Miracolul vieţii. O femeie de 35 de ani, care s-a luptat cu infertilitatea ani de zile, a aflat că așteaptă două...
"Infertilitatea afectează milioane de oameni'', dar cu toate acestea, subliniază Tedros Adhanom Ghebreyesus, ''subiectul este încă puţin studiat, iar soluţiile rămân insuficient finanţate şi sunt inaccesibile multora, din cauza costurilor mari, stigmatizării sociale şi disponibilităţii limitate''.
Această situaţie poate antrena o suferinţă majoră, stigmatizarea şi dificultăţi financiare. ''Procrearea este însoţită de o presiune socială importantă. În unele ţări, sarcina rămâne esenţială în percepţia feminităţii şi a ceea ce este un cuplu. Eşecul este adesea stigmatizat'', declară directoarea OMS a Departamentului Sănătăţii Sexuale şi Reproductive, Pascale Allotey, care a prezentat raportul. "Persoanele care au o problemă de infertilitate suferă adesea de anxietate şi de depresie'' şi există totodată ''un risc sporit de violenţe conjugale asociat infertilităţii'', subliniază ea.
OMS îndeamnă ţările să facă în aşa fel încât să fie disponibile mai multe date despre infertilitate, în funcţie de vârstă şi cauze, în vederea atât a unei cuantificări a problemei, cât şi a unei identificări a felului în care pot fi reduse riscurile infertilităţii.