Antena Meniu Search
x

Video Endometrioza: cauze şi simptome. De ce un consult este necesar cât mai devreme?

Prea multe femei evită să meargă la medic atunci când au dureri în timpul menstruaţiei. Le consideră fireşti şi merg înainte fără să ştie că pot suferi de o boală ce poate fi tratată. De ce un consult este necesar cât mai deverme?

de Redactia Observator

la 06.07.2022, 09:54

Shutterstock Vezi și

Durerea neobișnuită la menstruaţie este pe nedrept considerată ceva normal. Dacă vorbim despre un disconfort uşor este ceva firesc, însă nu toate durerile sunt la fel. Aici putem vorbi de durerile tip crampă cauzate de prostaglandine, substanțe implicate în durere și inflamație care favorizează contracțiile uterine, pentru ca uterul să își elimine învelișul interior, reînnoit în fiecare ciclu menstrual. Însă, din ce în ce mai des, ne putem confrunta cu o boală cronică deseori nediagnosticată: endometrioza. 

Cum se manifestă endometrioza

Endometrioza înseamnă creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul. Acesta ajunge să cuprindă de cele mai multe ori ovarele, trompele uterine, vaginul sau membrana care acoperă pelvisul. Iar asta vine cu simptome greu de suportat pentru paciente. 

Prof. Dr. Elvira Brătilă, chirurg ginecolog: Cel mai frecvent simptom este durerea la menstruație pe care o cunoaștem medical ca dismenoree, durerea la contact, dispaneurie. Femeile sunt educate, citesc, și știu că nu este normal ca durerea menstruală să-ţi modifice viața socială, viață în familie.

Pe acelaşi subiect

10% dintre femei descoperă că au endometrioză, unele după ani întregi de chin. Asta pentru că boala poate fi confundată cu alte afecţiuni.

Prof. Dr. Elvira Brătilă, chirurg ginecolog: În ultimii doi ani, vârsta s-a stabilizat între 25-30 de ani, deci practic la vârste din ce în ce mai tinere diagnosticăm endometrioza și într-un fel este explicabil pentru că menarha, adică prima menstruație, vine mai devreme. 

Endometrioza poate afecta viaţa pacientelor până la a împiedica desfăşurarea activităţilor de zi cu zi în timpul menstruaţiei şi îşi pune amprenta asupra vieţii de cuplu. Însă cea mai chinuitoare consecinţă este infertilitatea. 

Prof. Dr. Elvira Brătilă, chirurg ginecolog: Practic, endometrioza determină o stare de inflamație cronică. De fapt infertilitatea o dă prin distrugerea rezervei ovariene, prin inflamația cronică pe care o determină, iar dacă o diagnostichezi peste 30 de ani când e un declin normal. poți să ajungi la o infertilitate care e greu de manageriat. 

Studiile recente arată că femeile primesc un diagnostic ferm în medie, după 7 ani si jumătate, uneori chiar 12 ani de la debutul simptomelor. Investigaţiile specifice pot ajuta însă la diagnosticarea endometriozei şi primirea unui tratament corect.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Observator Medical » Endometrioza: cauze şi simptome. De ce un consult este necesar cât mai devreme?