Lanțul tragediilor care i-a făcut pe români să se teamă mai mult de internare, decât de coronavirus. Autorităţile se bâlbâie
Sistemul medical din ţara noastră pare că a intrat în colaps. Numeroasele accidente din spitale, din ultimele luni, i-au făcut pe români să se teamă mai mult de internare, decât de coronavirus. Autorităţile sunt de acord că situaţia este una catastrofală, dar nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce-i priveşte pe cei vinovaţi.
De Redactia Observator la 13.04.2021, 08:22- Încă un incident şocant arată dezastrul din spitalele româneşti. Trei pacienţi COVID, internaţi în unitatea de terapie mobilă a spitalului Victor Babeş din Bucureşti au murit după ce au rămas fără oxigen. În faţa tragediei, autoritaţile se bâlbâie şi nu comunică între ele.
12 Aprilie 2021. Tragedia de la Victor Babeş vine după un lung şir de probleme descoperite mult prea târziu în sistemul medical. Numai în ultima jumătate de an, incompetenţa a omorât zeci de persoane, pe patul de spital.
14 Noiembrie 2020. Neamţ, 14 noiembrie, 2020. Un incendiu pornit la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean ucide, încă din primele minute, 7 pacienţi imobilizaţi la pat. Bilanţul continuă, apoi, să crească de la oră la oră. Familiile rămase fără cei dragi caută un vinovat pentru cele întâmplate. Autorităţile decid chiar din primele momente că vina este una colectivă.
Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătăţii: ”Suntem vinovaţi toţi în această ţară!”. Un injectomat vechi, pus prea aproape de sursa de oxigen le-ar fi adus moartea pacienţilor COVID.
29 ianuarie 2021. Un nou an începe. 29 de zile durează până când o nouă tragedie ia naştere tot din lacunele sistemului sanitar. Un incendiu izbucneşte, de această dată în Capitală.
- Marcel Ciolacu: Cîţu a ieşit ca o dizeuză de bâlci să îi pună covor roşu lui Arafat
- Filmul tragediei de la Victor Babeş. Pentru cei opt pacienţi Covid din unitatea mobilă ATI coşmarul a început...
- Dezbinaţi în faţa tragediei. Lipsă gravă de comunicare între oamenii şi instituţiile care ar trebui să...
Ema Schweninger, reporter Observator: ”Aceasta este strada care duce spre Institutul Matei Balş, este pur şi simplu blocată de zeci de ambulanţe.” 20 de persoane şi-au pierdut viaţa după tragedia de la Matei Balș. Intervenţia autorităţilor a fost atât de deficitară, încât cadavrul carbonizat al unui pacient a fost descoperit abia după şase ore într-una dintre încăperi.
9 Aprilie 2021. Iar spitalele care nu ard, sunt pline de pacienţi infectaţi cu SARS-COV-2. O problemă pe care autorităţile aleg să o rezolve de pe o zi pe alta. Zeci de pacienți internaţi la Spitalul Foişor, din Bucureşti, au fost evacuaţi pe fugă, după ce autorităţile au decis ca unitatea respectivă să devină spital suport Covid. Din păcate, însă, paturile se eliberează la fel de repede cum s-au ocupat. Doi dintre pacienţii cu COVID-19 transferaţi la Spitalul Foişor au murit deja.
12 Aprilie 2021. Şirul evenimentelor tragice este, însă, mult mai lung. Totuşi, în ciuda celor întâmplate, nimeni nu promite o schimbare majoră.
Raed Arafat, şeful DSU: Pandemia este un dezastru. Un dezastru, în definiţia lui, este că ai cerere mult mai mult decât poţi să oferi.
Florin Cîţu, premierul României: ”Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla.”