Video Neregulile de la ”Matei Balș”, plătite cu vieți omenești. Pacient: ”Am văzut oameni care strigau ajutor! Era focul peste el, cum să ajuţi?”
Nereguli în lanţ la Institutul Matei Balş din Capitală. Asta a descoperit corpul de control al premierului. Pavilionul 5 nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţia de detectare a focului nu avea acoperire în saloane, iar cea electrică era suprasolicitată. 21 de oameni au murit în urma tragediei de la finalul lunii ianuarie.
- Pavilionul 5, locul în care a izbucnit incendiul de la Matei Balș, pe 29 ianuarie, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, instalaţia de detectare a focului nu avea acoperire în saloane.
29 ianuarie, ora 5 dimineaţa. Explozie şi apoi incendiu într-un salon de la parterul Pavilionului 5. O infirmieră a încercat să salveze pacienţii. Nu a reuşit.
Pacient: ”Am văzut oameni care strigau: ajutor! Nu aveai cum să îi ajuţi! Era focul peste el şi el striga: ajutor. Cum să ajuţi? Nu puteam, să le spargem geamurile să pot să iasă afară pe geam”.
La mai bine de o lună distanţă, avem raportul oficial. Pereţii dintre saloane şi culoarul de acces nu erau rezistenţi la foc. Singurele locuri fără sistem de avertizare la incendiu erau saloanele.
4 pacienți n-au avut nicio șansă în incendiul de la Matei Balș
Erau 86 de prize de oxigen suplimentare faţă de reţeaua iniţială de oxigen. Asta a alimentat incendiul. Iar pe holuri şi în saloane erau cuptoare cu microunde, veioze, televizoare, frigidere şi brichete. Iar pacienţii spun că au văzut şi aeroterme.
Pacient: ”A fost foarte frig. Oamenii nu puteau să stea în frig, erau 12, 13 grade. Infirmierele aduceau pacienţilor sticle cu apă caldă ca să se încălzească”.
Raportul mai arată că pacienţii nu ar fi fost supravegheaţi între orele 1 şi 5. Pompierul de serviciu a reacţionat târziu şi prost. Iar firma cu care spitalul avea contract nici măcar nu avea aviz de la IGSU.
Ema Shweninger, reporter Observator: ”În pavilionul 5, locul tragediei, erau internaţi 101 pacienţi. 4 oameni n-au avut nicio şansă, au murit înainte să fie găsiţi de pompieri. O femeie s-a stins câteva ore mai târziu, la Spitalul Floreasca. Avea arsuri pe 20% din suprafaţa corpului. Alţi 16 bolnavi internaţi în acea noapte în pavilionul 5 au murit zilele următoare în alte spitale din Capitală”.
Exerciţiu de evacuare în caz de incendiu, la Matei Balș
Conducerea spitalului nu a vrut să comenteze raportul. În schimb, a organizat un exerciţiu de evacuare în caz de incendiu.
Potrivit scenariului, focul a izbucnit într-un salon de la etajul 2 dintr-o clădire în care erau internaţi copii cu părinţi. Primii au intrat în alertă pompierii spitalului.
Imediat, s-a sunat la 112, iar personalul s-a autoevacuat. În 10 minute au ajuns şi echipajele de pompieri.
După ce pompierii au verificat fiecare încăpere, au discutat cu personalul. Chiar dacă la exerciţii lucrurile ies întotdeauna bine, tragedia din 29 ianuarie a lăsat urme adânci şi asupra celor care au supravieţuit.
Pacient: ”În momentul când inspiram aer, parcă respiram fum deşi eram în altă parte şi nu era fum”.
Iar medicii spun că oricând se poate repeta tragedia de la Matei Balş.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰