Antena Meniu Search
x

Video Filmul tragediei de la Victor Babeş. Pentru cei opt pacienţi Covid din unitatea mobilă ATI coşmarul a început după ora 17.00

Avem parte de o nouă tragedie în spitalele româneşti. Trei pacienţi COVID intubaţi în unitatea mobilă de terapie a spitalului Victor Babeş din Bucureşti au murit, ieri, după ce au rămas fără oxigen. Ventilatoarele la care erau conectaţi s-au oprit brusc din cauza supraîncărcării. Cauza defecţiunii rămâne încă necunoscută. Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei a preluat ancheta în acest caz. 

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 13.04.2021, 10:50

Vezi și
  • Raed Arafat susţine că tirurile sunt în garanţie şi că au fost verificate constant.
  • Potrivit şefului DSU, ventilatoarele erau de calitate superioară şi că nimic nu a fost improvizat.

Pentru cei opt pacienţi cu Covid-19, din unitatea mobilă de terapie intensivă, coşmarul a început după ora 17. Apăruse o defecţiune la instalaţia de oxigen. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Alarma s-a dat la 17 şi 25 de minute. Atunci l-a sunat managerul spitalului pe seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta si i-a spus ca a aparut o problema in unitatea mobila de terapie intensiva. Presiunea oxigenului crescuse peste limita maxima admisa.

Raed Arafat: Ventilatoarele, cand se depaseste 6 bari, intra in sistem de autoprotectie si se opresc. Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului.

Presiunea de peste 6 bari a dus la oprirea ventilatoarelor. O situaţie de urgenţă care nu a fost anunţată şi la 112. A intervenit o echipă de medici din spital, care au început să-i ventileze manual pe bolnavi. Nu se ştie însă cât de repede au început manevrele şi nici câte cadre medicale au fost mobilizate. Trei dintre pacienţi, intraţi în stop cardio-respirator, nu au mai putut fi salvaţi. 

Pe acelaşi subiect

Cât au stat fără oxigen pacienţii intubaţi? 

Raed Arafat: Nu am aceste informatii, eu stiu colegii i-au preluat pe baloanele de ventilatie.

Oamenii care au decedat in aceasta seara vor fi trecuti in acte ca oameni care au murit de covid? 

Raed Arafat: Ei erau pacienti covid, normal ca aici vorbim de un deces care nu poate fi coreleat cu Covid.

Raed Arafat spune că ventilatoarele erau de calitate superioară

Un angajat al firmei care se ocupa de întreţinerea ventilatoarelor era în curtea spitalului când a izbucnit incidentul. Dar nu ar fi vrut să ajute.... de teamă că se va infecta cu Covid-19. Chiar dacă medicii i-au pus la dispoziţie echipament de protecţie. Raed Arafat spune că venise să înlocuiască un aparat care se stricase din alt motiv. Este neclar, deocamdată, dacă pacienţii erau în viaţă când acesta a refuzat să intervină. Nu se ştie nici cât a durat de când s-au oprit ventilatoarele şi până au fost mutaţi pacienţii. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Cei cinci pacienti care au fost salvati erau pe ventilatie non-invaziva, adica aveau masti etanse care le acopereau fata si ii ajutau sa respire. Doar pentru unul dintre bolnavi s-a gasit un pat liber in sectia de terapie intensiva a spitalului Victor Babes. Restul au fost transferati la Floreasca, Bagdasar Arseni si ROL 2.

Premierul Cîţu i-a cerut lui ministrului de Interne să ia măsuri

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă susţine că ventilatoarele erau de calitate superioară. Raed Arafat spune că nimic nu a fost improvizat şi că totul a funcţionat până când... nu a mai funcţionat. 

Raed Arafat: Este autorizat, este facut totul corect, stocatorul a fost adus special, iar acest tir a functionat luni de zile in Arges. A functionat sambata, duminica, astazi pana dupa-masa fara probleme.

Premierul Cîţu i-a cerut lui ministrului de Interne, Lucian Bode, să ia măsuri. 

Florin Cîţu: I-am cerut ca aceasta ancheta sa fie cat mai rapida si mai transparenta pentru ca toti vinovatii pentru ce s-a intamplat in aceasta seara trebuie sa raspunda.

Raed Arafat susţine că tirurile sunt în garanţie şi că au fost verifcate constant, atât anul trecut, cât şi la începutul acestui an, cam la două-trei luni. Poliţiştii de la Omoruri fac acum cercetări, iar medicii legişti au preluat cadavrele pentru autopsie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Evenimente » Filmul tragediei de la Victor Babeş. Pentru cei opt pacienţi Covid din unitatea mobilă ATI coşmarul a început după ora 17.00