Mezelurile cresc riscul de demenţă. Studiu cu 130.000 de profesionişti, pe parcursul a 10 ani
Veşti nu tocmai bune pentru cei care sunt fani ai sandvişurilor sau ai platourilor pline cu mezeluri! Carnea roşie procesată ne îmbolnăveşte creierul. Este concluzia unuia dintre cele mai ample studii medicale, marca Harvard, bazat pe observaţiile a mai bine de 130.000 de profesionişti în domeniu, vreme de zeci de ani. Noroc că avem şi alternative sănătoase!
De Oana Ormenişan la 08.01.2025, 18:00- Power Couple, premiera sezonului 2, din 13 ianuarie, Luni, Marți și Miercuri 20:30, la Antena 1 și în AntenaPLAY
- Suma uriaşă primită de un român drept despăgubire după ce i-a ars casa
Mezelurile cresc riscul de demenţă cu 14%, arată studiul Harvard. Şi să nu vă imaginaţi că acest lucru se întâmplă doar atunci când vorbim despre cantităţi mari de produse: sunt suficiente doar două porţii de carne roşie procesată pe săptămână, ca riscul de probleme neurologice să urce.
Alternative sănătoase pentru mezeluri
Studiul nu a evidenţiat, în schimb, nicio legătură între astfel de afecţiuni şi consumul de carne roşie neprocesată, aşa cum ar fi cotlele sau friptura. Deci le puteţi include în continuare în alimentaţie, fără probleme, spun specialiştii!
Câteva alternative bune: mezelurile pot fi înlocuite cu gustări din fasole, tofu sau nuci, alimente care scad riscul de demenţă cu 23% şi pe cel de declin cognitiv cu 20 de procente.
Din păcate, deşi multe alte studii au legat consumul de mezeluri inclusiv de dezvoltarea cancerului, românii continuă să le consume nestingheriţi. Cercetări din anii trecuţi arătau că 70% dintre ei le includ săptămânal în meniu. Iar în 85% dintre case, mezelurile sunt consumate inclusiv de copii.