Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Alimentul care creşte semnificativ riscul de demenţă. Românii îl adoră: "O dată la 2-3 zile, ne place foarte tare!"

Consumul regulat de mezeluri creşte semnificativ riscul de demenţă. Este concluzia unui studiu american, întins pe o durată de 43 de ani, şi vine după ce se mâncarea procesată din carne roşie a fost declarată şi cancerigenă. Medicii au descoperit, însă, şi topul alimentelor care ne ajută să luptăm cu asemenea probleme de sănătate. 

de Cristina Tănasă

la 05.08.2024 , 20:13

Statistica spune că un român mănâncă, anual, 80 de kilograme de carne, fără teamă de consecinţe. Mare parte din cantitate înseamnă salam, cârnaţi, parizer. 7 din 10 români mănâncă săptămânal mezeluri.

Românii iubesc mezelurile

"O dată la două-trei zile, ne place foarte tare. Şuncă de curcan, mușchi țigănesc. Senvdiş, foarte foarte bună șunca de curcan excepțională. Dacă ar fi să ne temem nu mai mâncăm niciodată, toate conțin câte ceva", spune o femeie. "Foarte rar. Sunt plini de porcării, să zic așa, de aditivi de foarte multă sare și prefer să nu mănânc", explică o alta.

Vezi și

Chiar şi reprezentanţii industriei admit că nu toate mezelurile sunt din materie primă de calitate. "Pot exista produse fabricate din alte produse pe ultima perioadă de valabilitate, care să fie tocate, amestecate, într-o anumită compoziţie", a declarat Dragoş Frumosu, Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară

Pe acelaşi subiect

Riscuri ridicate de demenţă

Un studiu prezentat în Statele Unite, la Philadelphia, arată că cei care mănâncă cel puţin de două ori pe săptămână carne procesată, au cu 14 la sută mai multe riscuri să sufere de demenţă, comparativ cu cei care se abţin şi au mezeluri în meniu de trei ori pe lună. Cercetarea făcută pe 130.000 de oameni spune că cei care nu îşi pot înfrâna poftele ar putea avea parte de probleme mari.

"Primele tulburări care apar sunt cele de memorie. Alzheimerul survine și la vârste mult mai tinere și are o evoluție cu atât mai galopantă cu cât pacientul are o vârstă mai tânără", a explicat Corneliu Toader, medic neurochirurg.

Demenţa este o afecţiune produsă prin distrugerea în timp a celulor din creier şi dispariţia comunicării între neuroni. Autorităţile nu au făcut niciun studiu, dar estimările spun că peste 700.000 de sunt afectaţi de Alzheimer sau demenţă. Numărul lor ar putea fi, însă, mult mai mare, pentru că sunt cazuri nediagnosticate. Poblemele pot fi, însă, evitate.

Cercetătorii spun că dacă înlocuim una din porţiile săptămânale de carne procesată cu nuci sau fasole verde riscul unui declin congnitiv scade cu 20%. "Mişcare, nuci, migdale, o porţie, două în fiecare zi", recomandă Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat încă de acum 10 ani: carnea procesată favorizează apariţia cancerului. Este şi principala cauză pentru bolile cardiovasculare care provoacă cele mai multe decese. 

Cristina Tănasă Like
Întrebarea zilei
Aţi dus flori sau alte cadouri în prima zi de şcoală?
Observator » Sănătate » Alimentul care creşte semnificativ riscul de demenţă. Românii îl adoră: "O dată la 2-3 zile, ne place foarte tare!"