Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Studiu: Consumul excesiv de carne procesată creşte riscul apariţiei demenţei. Alimentele pe care trebuie să le evităm

Consumul excesiv de carne procesată creşte riscul apariţiei demenţei. Este concluzia unui nou studiu realizat pe o perioadă de 43 de ani. Mai exact, descoperirile arată că cei care mănâncă de două ori pe săptămână alimente precum bacon sau hot-dog sunt cu 14 la sută mai predispuşi la boli mintale decât cei care consumă numai de trei ori pe lună. În plus, consumul zilnic duce la accelerarea îmbătrânirii cognitive, spun experţii.

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 08:14

Împotriva demenţei, "prevenţia are un mare potenţial", se arată în această lucrare publicată în Lancet.

Zeci de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă. Boala Alzheimer este cea mai cunoscută şi cea mai răspândită dintre aceste patologii, care degradează în general ireversibil memoria şi limbajul pacienţilor, scrie news.ro.

Lucrarea The Lancet, care compilează stadiul actual al cunoştinţelor pe această temă, îşi propune să stabilească un punct de referinţă. Ea vine în continuarea unui raport publicat în 2020 care sublinia deja importanţa prevenţiei.

Vezi și

Factori de risc ce favorizează apariţia demenţei

Pe acelaşi subiect

Atunci, autorii estimau că 40 % din demenţe erau legate de factori de risc de natură foarte diferită: nivel scăzut de educaţie, probleme de auz, fumat, obezitate, poluarea aerului, depresie, izolare, traumatisme craniene, hipertensiune etc.

Acum, în lumina ultimelor cercetări, au fost adăugaţi doi factori de risc suplimentari: pierderea vederii, chiar până la orbire, şi colesterolul ridicat.

În total, "aproape jumătate din toate demenţele ar putea fi prevenite teoretic prin eliminarea celor 14 factori de risc", estimează autorii.

Acest accent pus pe prevenire vine într-un context în care demenţa nu are încă un tratament medicamentos cu adevărat eficient, în ciuda deceniilor de cercetare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Sănătate » Studiu: Consumul excesiv de carne procesată creşte riscul apariţiei demenţei. Alimentele pe care trebuie să le evităm